У донецьких господарок у розпалі сезон закупівлі овочів. Організовані ринки, стихійний продаж із машин і навіть ярмарок на площі перед обласною радою — в останні дні жовтня пропозицій вистачає. На ярмарку, де торгували лише чотири дні, щасливчики купували картоплю по 1,7—1,8 гривні за кілограм. Ще дешевше можна придбати «другий хліб» на оптовому ринку, хоча витрати на бензин «з’їдають» суттєву частку економії. На імпровізованих ятках у мікрорайонах картоплю купують по 2,5—3 гривні — щоправда, якість нестабільна. Нарешті, на ринку, де овочі розібрані за сортами і розміром, кілограм бульби обійдеться від 3 до 10 гривень.
Запаси картоплі городяни роблять, як правило, на два-три місяці наперед. Більше зберігати в міській квартирі, навіть за наявності балкона, недоцільно: втрати врожаю роблять овочі «золотими», а підвал є не в кожного. Тому ціни на «другий хліб» для мешканців міста є індикатором інфляції. Вартість овочів, так би мовити, першої необхідності зберігається на рівні попереднього місяця — за винятком хіба що томатів і солодкого перцю, які подорожчали через завершення сезону. Капуста — 1,5 гривні за кілограм, цибуля — 2—3, буряк і морква — 3—4, томати — 5—8, баклажани — 6—8, солодкий перець — 8—10, квасоля — 20. Відносну стабільність цін на овочі фахівці пояснюють великою пропозицією та... теплою осінню. Із настанням холодів витрати на зберігання та перевезення продукції зростають, а отже, збільшується і вартість.
А от дешеві яблука, на масовий урожай яких нарікають мешканці сільських областей, городяни спробувати не можуть. На ринку важко знайти яблука дешевші за 7—8 гривень. У м’ясних рядах зберігається тенденція попередніх місяців, коли свинина є дешевшою за яловичину — 55—60 гривень проти 60—65 гривень (за кілограм). Найдоступнішим продуктом залишається м’ясо курки — від 17 гривень за стегенця до 28—30 гривень за філе. Вартість яєць за останні місяці залишається незмінною — від 7 до 9 гривень за десяток. Літр молока в супермаркеті коштує 8—9 гривень, на ринку за домашнє молоко просять від 10 гривень. Щодо хліба, то востаннє незначне подорожчання на деякі сорти — на 20—30 копійок — сталося у вересні, начебто через використання борошна нового врожаю. Ціни на саме борошно тримаються на рівні минулорічних — 4,5—5 гривень за кілограм.