Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прокоментував на прохання журналістів нинішню виборчу кампанію.
«Вибори відбулися загалом на прийнятному рівні й відповідають усталеним стандартам, притаманним цій процедурі. Цьому сприяли величезна увага до них, у тому числі з боку міжнародної спільноти, велика конкуренція між учасниками виборчих перегонів та їх взаємний контроль, а також позиція виборців, яка не завжди і не скрізь була передбачувана для партій та кандидатів. Тим паче коли порівнювати нинішні вибори з минулими виборчими кампаніями, що мали нюанси, які не в усьому відповідали загальноприйнятим стандартам.
Проведенню цьогорічної кампанії на штатному рівні значною мірою допоміг і виборчий закон, який став результатом досягнутого в парламенті політичного компромісу.
Окрім цього, слід зауважити, що намагання прив’язати до виборчого процесу резонансні справи істотно не вплинуло на вибір громадян. Якщо й говорити про їхній вплив, то він був на користь опозиції. Така ситуація є ще одним доказом того, що розв’язання проблем такого характеру слід увести у правове річище.
Зважаючи на ту обставину, що парламентські вибори в Україні вже фактично розглядаються як вибори не тільки для нашої країни, інститути влади, в тому числі і Верховна Рада, були особливо мотивовані на те, щоб ці вибори мали прозорий характер, щоб стандартна для усталених демократій процедура ставала нормою для України.
Головним завданням на сьогодні є «повернути» країну з виборів до практичної роботи.
Для цього, по-перше, усім учасникам політичного процесу потрібно своїм прикладом, своїми діями заспокоїти розбурхане виборами суспільство. Першорядна відповідальність за це лежить на тих, хто дістав позитивний результат.
По-друге, всі мають усвідомити необхідність налагодження загальноукраїнського діалогу для оцінки реального стану країни і формулювання завдань її внутрішнього облаштування та реалізації зовнішньополітичного курсу, які б співвідносилися з реаліями і забезпечували спільну позицію із ключових питань державного життя. А над усе — результативну практичну роботу.
Україна, врешті-решт, повинна почати говорити одним голосом — голосом державних інтересів.
Звідси — першорядне завдання виняткової ваги: переведення всієї передвиборної політики у площину напрацювання та узгодження підходів щодо організації роботи новообраної Верховної Ради. Для цього інерцію виборчого процесу і намагання надалі підживлювати її взаємними звинуваченнями, заявами про вкрадену перемогу, необхідно піднести на новий рівень — рівень усвідомленої відповідальності парламентських політичних сил перед Українським народом, суспільством і державою».
Прес-служба Верховної Ради України.