26 жовтня біля села Мощена врочисто перезахоронено останки радянських воїнів, що загинули 1944 року під час визволення Ковеля.

Активістам ВОГО «Сумління» стало відомо, що в лісі біля села Мощена Ковельського району є забута братська могила та незахоронені останки радянських воїнів. Ця громадська організація спільно з Волинським регіональним музеєм українського війська та військової техніки вжила заходів до впорядкування поховань.
1944 року в районі сіл Мощена та Черкаси тривали жорстокі бої частин Радянської армії з елітними формуваннями вермахту. Так, в середині березня 1944 року частини 47-ї та 70-ї армій оточили ворожі війська в районі Ковеля та його околиць. Активно діяв і 635-й полк 175-ї Уральської дивізії, воїни якого зайняли південно-західні окраїни Ковеля, зокрема й висотки біля села Мощена.
23 березня 1944 року німці почали завдавати сильних ударів, щоб розблокувати своє оточене угруповання. Протягом 4 та 5 квітня 1944 року механізовані частини вермахту на чолі з танковою дивізією «Вікінг» прорвали оточення. Ослаблені в попередніх боях частини 47-ї та 70-ї армій відступили. Біля села Мощена залишилися непохованими десятки воїнів.
Вдруге бої біля Мощени тривали в липні 1944 року, коли 260-та стрілецька дивізія 47-ї армії знову зайняла Мощену і Черкаси. Ймовірно, тоді на околицях села Мощена з’явилися братські захоронення, позначені дерев’яними пірамідками із зіркою, що з часом зруйнувалися. Про воїнів, полеглих у весняних боях, чомусь не подбали похоронні команди, і останки солдатів десятки літ лежали в колишніх окопах.
Нині активісти ВОГО «Сумління» шукають дані про загиблих в околицях села Мощена воїнів. Виявлені останки поховано на висотці поряд із раніше впорядкованим військовим похованням. Загалом на новоутвореному військовому кладовищі покояться 24 радянські воїни. Прізвища чотирьох із них завдяки пошуковцям стали відомі. Один із перезахоронених родом з Одещини. Ведуться пошуки рідних загиблого воїна.
Нещодавно завдяки благодійній допомозі акціонерного товариства «Тур» (керівник Петро Смаль), тут встановлено триметровий дубовий хрест, територію благоустроєно активістами «Сумління» (пошуковий підрозділ «Відродження», очолюваний Вадимом Дорофєєнком). Матеріальну допомогу пошуковцям надав народний депутат України Анатолій Горбатюк.
Напередодні 68-ї річниці визволення України відкрито та освячено новоутворений меморіал. Участь у підготовці та проведенні цього заходу взяли голова обласної ветеранської організації Микола Капітоненко, голова ветеранської організації Ковельського району Валентина Січкар, члени Національної спілки краєзнавців України Ігор Пасюк, Геннадій Гулько, Василь Карпюк, представники влади та громадськості. А протоієрей УПЦ Володимир Ровінський у супроводі церковного хору здійснив заупокійне богослужіння за полеглими воїнами (на знімку).
Геннадій ГУЛЬКО, Микола ЯКИМЕНКО.
Фото Василя КАРПЮКА.