У місті-супутнику Херсона Цюрупинську відкрили новий митний пост «Центральний». Завдяки цьому обласний центр звільниться від «орди» вантажівок. Тепер саме в Цюрупинську оформлятимуть усі імпортні й експортні вантажі, які доставляють або відправляють автотранспортом з регіону.

До цього процедура оформлення документів проходила лише в Херсоні, де офіси контрольних структур (екологічної та фітосанітарної інспекцій, ветсанекспертизи, СЕС) розміщені на різних вулицях. Тож водіям-далекобійникам доводилося об’їжджати увесь обласний центр, щоб зібрати необхідну «колекцію» печаток і підписів. А оскільки таких вантажівок через митницю проходило не менше дванадцяти тисяч щорічно, легко уявити, яке було навантаження і на дороги, і на екологію міста.

Тепер час їхнього обслуговування на митному посту «Центральний» зведеться до мінімуму. Адже тут під одним дахом зібрано всіх представників організацій-контролерів, а крім того, на посту працює відразу кілька комп’ютерних систем, які максимально спрощують розмитнення — забезпечують прийом документів в електронній формі та контролюють доставку вантажів їхнім одержувачам.

Начальник Херсонської митниці Віталій Булюк каже, що створення нового митного посту в Цюрупинську з пропускною спроможністю сто машин за добу тривало близько трьох років і коштувало майже мільйон доларів. Але ці витрати в рази заощадять кошти і час на оформлення декларацій учасникам зовнішньоекономічної діяльності й державним службам. А разом з тим значно знизять навантаження на інфраструктуру обласного центру, де транспортний потік рік у рік зростає.