На виборах народних депутатів України лідирують п’ять партій: Партія регіонів (30,99 %) та «Батьківщина» (24,84 %), «УДАР Віталія Кличка» (13,62%), Комуністична партія України (13,56%),  ВО «Свобода» (10,01%). Станом на 16:10 ЦВК опрацьовано 93,1 % протоколів окружних виборчих комісій. Понад 1% набирають партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!» (1,59 %), партія «Наша Україна» (1,09 %)  та Радикальна партія Олега Ляшка (1,08 %). Решта учасників виборів набирають менше 0,5%.

Прибуття протоколів з окружних виборчих комісій з так званими мокрими печатками про результати голосування, тобто оригінали протоколів, у ЦВК очікували ще з вечора понеділка й навіть уночі. Адже всі результати, які висвітлюються на електронному табло в ЦВК, — це лише попередні дані. Як повідомили у прес-службі ЦВК, перші протоколи з мокрими печатками надішли учора близько 11 години ранку — з округу № 45 (Донецька область) та № 146 (Полтавська область). Опівдні розпочалося безперервне засідання Центрвиборчкому, в режимі якого прийматимуть та оброблятимуть усі протоколи окружних виборчих комісій з мокрими печатками з усіх виборчих округів, яке триватиме доти, доки до ЦВК не надійде останній протокол із мокрою печаткою. А всі додатки до протоколів ОВК приймає спеціальна робоча група, яку було створено завчасно.

Заступник Голови ЦВК Андрій Магера в інтерв’ю журналістам пояснив, що ситуація змінюється щохвилини. Він також роз’яснив, чому відбувається певна затримка із доставкою протоколів: окружкоми за наявності підстав мають право здійснити повторний підрахунок голосів на дільниці. «Законодавець надав можливість ОВК здійснювати повторний підрахунок голосів. Це її право, а не обов’язок. Проте більшість членів комісії повинні за це проголосувати», — сказав А. Магера. За його словами, рішення про проведення повторного підрахунку голосів може бути прийняте у разі наявності в ОВК скарг, підтверджених відповідними актами або за ухвалою суду. Окрім того, як пояснюють у ЦВК, рішення про повторний підрахунок голосів може бути ухвалено, якщо бюлетені з дільничної виборчої комісії прийшли розпаковані, не в щільній упаковці. Або у разі розбіжностей між даними дільничних та окружних комісій щодо результатів голосування.

Результати голосування в одномандатних виборчих округах встановлюють окружні виборчі комісії, а не ЦВК і навіть не суди. Коментуючи на прохання журналістів заяви політиків про те, що в деяких округах переможців визначатиме суд, А. Магера нагадав: «Відповідно до закону лише окружна виборча комісія може встановити підсумки голосування в межах округу. Суд може зобов’язати ОВК вчинити певні дії, наприклад, здійснити повторний підрахунок голосів на якійсь дільниці або врахувати ті чи інші факти, але крім ОВК протокол ніхто не складе».

У свою чергу, член ЦВК Михайло Охендовський закликає не драматизувати ситуацію з огляду на негативні попередні оцінки виборів міжнародними спостерігачами. На його погляд, попередні висновки європейських та канадської місій зі спостереження за виборами не містять жодних оцінок достовірності результатів і законності виборів, а також їх відповідності загальновизнаним міжнародним стандартам. «На мій погляд, ця заява є переліком проблем, що традиційно виникають при організації виборів у багатьох країнах Східної Європи, — сказав М. Охендовський. — Дійсної ж оцінки самих виборів, як, перш за все, технічного процесу, як процедури, ми, на жаль, поки що не побачили. Хотілося б сподіватися, що саме така оцінка, причому без зайвого превалювання політичного компоненту, буде дана у фінальному звіті місії Бюро з демократичних інституцій і прав людини ОБСЄ».

Згідно із законом про вибори народних депутатів України остаточні результати парламентських виборів мають бути встановлені не пізніше аніж через 15 днів після дня голосування, тобто до 12 листопада.

Під час засідання ЦВК, на якому в безперервному режимі триває прийом протоколів окружних виборчих комісій про підсумки голосування, заступник Голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна заявила, що в деяких округах є розбіжності між даними, введеними в інформаційно-аналітичну систему «Вибори» та протоколами з «мокрими» печатками.

«Є цілий перелік округів, в яких мають місце розбіжності між введенням в інформаційно-аналітичну систему «Вибори» і протоколами з мокрими печатками та підписами членів виборчих комісій, — сказала Усенко-Чорна. — Таких округів по Україні досить багато».

Заступник голови ЦВК запропонувала перевіряти протоколи дільничних виборчих комісій про підсумки голосування для того, щоб розбіжності можна було своєчасно виявити.