«Характерною рисою парламентських виборів в Україні є відсутність однакових правил гри для всіх учасників. Головним чином це виявляється у зловживанні адміністративним ресурсом, непрозорості кампанії та фінансування партій, а також у відсутності збалансованого висвітлення з боку медіа», — йдеться у попередньому звіті, що його спільно підготували учасники місії зі спостереження за виборами ОБСЄ/БДІПЛ. Водночас місія висловила підтримку українському народу за проведення мирного виборчого процесу та високу явку.
У рамках місії ОБСЄ/БДІПЛ працювали понад вісімсот спостерігачів, серед яких і делегація Європарламенту. Голова делегації Європарламенту Павел Коваль, зокрема, звернув увагу на ув’язнення двох важливих лідерів опозиції, на нове виборче законодавство, що не гарантує якісного застосування, та на відсутність можливостей для кандидатів у народні депутати змагатися у рівних умовах. Він також підкреслив, що, зауваживши мирну участь виборців та їхню високу явку, Європарламент має «особливе зобов’язання перед українським народом — порушити всі питання, що мали місце під час кампанії, та прояснити всі сумніви».
Найбільша проблема — процедура підрахунку голосів
«Сукупний розгляд чинників, що впливають на виборчий процес у його широкому розумінні, дає змогу нашій місії зробити попередній висновок, що українські парламентські вибори не відповідають міжнародним стандартам у деяких важливих аспектах», — йдеться у попередньому звіті канадської місії спостерігачів на парламентських виборах в Україні. До таких чинників місія включила ув’язнення провідних опозиційних лідерів та потенційних учасників виборчих перегонів Юлії Тимошенко та Юрія Луценка, неналежну процедуру захисту виборчих прав та оскарження їх порушення, суперечливі практики визначення меж виборчих округів, використання адмінресурсу для сприяння правлячій партії, недостатньо визначені вимоги щодо фінансової звітності, щоб дати змогу виборцям та громадянському суспільству відстежувати грошові потоки, залучені до проведення кампанії, нерівний доступ партій та кандидатів до представництва в окружних та дільничних виборчих комісіях, неспроможність притягнення до відповідальності порушників виборчого законодавства та ін.
 Однією з найбільших проблем канадські спостерігачі назвали затримки на багатьох дільницях з підрахунком та відправленням результатів до ОВК. 
У понад 10 відсотках випадків підрахунок голосів був оцінений негативно, а ще в 10 відсотках прозорість підрахунку в ДВК була оцінена негативно або дуже негативно. Так само їхнє занепокоєння викликає напружена ситуація у деяких окружних виборчих комісіях.