Вінниця
Ще в понеділок, 29 жовтня, 16 із 19-ти членів ОВК виборчого округу №11 у Вінниці пішли на перерву і дотепер, а матеріал писався о 13-й годині вівторка, не повернулися на робочі місця. Два рази в приміщенні зникало світло. Якщо після першого разу його увімкнули оперативно, то з 22-ї години понеділка троє членів ОВК, що залишилися, продовжували приймати документи з дільничних комісій без світла. Для цього принесли два потужні ліхтарики, один з яких прикріпили на стелі, другий — встановили на столі і таким чином продовжували роботу. Не злякала членів комісії ще одна позаштатна ситуація — хтось пустив у приміщення сльозогінний газ, тому довелося витрачати час на його провітрювання.
Лише о шостій ранку 30 жовтня було прийнято рішення про оголошення технічної перерви через відсутність електрики. Перерву оголосили до 13-ї години, однак на цей час 16 членів комісії так і не повернулися на робочі місця, не подали сюди й електрику.
— Усі члени комісії давали присягу, — каже голова ОВК Сергій Сітарський, — тому я сподівався, що вони все-таки одумаються й повернуться на робочі місця. На жаль, цього не сталося. Згідно із законодавством, навіть якщо голова комісії залишиться один, він має право приймати протоколи з дільниць. Щоправда, робити це складно, додає співрозмовник.
Станом на дев’яту ранку 30 жовтня два кандидати по 11 округу набрали приблизно однакову кількість голосів: представника «Батьківщини» лікаря Наталію Солейко підтримали 29,9 відсотка виборців, а колишнього голову облдержадміністрації, самовисуванця Олександра Домбровського — 28,73 відсотка. Цим і пояснюються «дива», які кояться на дільниці.
Зазначимо, що ОВК знаходиться в приміщенні Правобережної державної адміністрації Вінниці. Тому не тільки членів комісії, а й виборців дивує той факт, що впродовж ночі й принаймні половини вівторка кімнати, в яких приймають документи, залишаються знеструмленими.
Віктор СКРИПНИК.
Черкаси 
Протягом дня голосування інформаційні повідомлення з понад тисячі виборчих дільниць на Черкащині нагадували фронтові зведення. Особливо активно працювали штаб та активісти «УДАРу», котрі щогодини надсилали для ЗМІ «бойові листки», фіксуючи різноманітні порушення та НП. Зокрема, й про те, що в райцентрі Тальне прибічникам «УДАРу», котрі відеотехнікою зафільмували процес голосування на дільницях, невідомі зловмисники ножем порізали шини автомобіля. У ніч перед виборами у 198-му окрузі без присутності голови окружкому та його заступника було замінено близько 200 членів ДВК. Як наслідок, «старі» й «нові» склади ДВК по черзі штурмували дільниці за право підраховувати бюлетені та зчиняли бійки. У цьому окрузі опозиціонери виявили 40 «липових» хворих, котрі намагалися голосувати вдома.
Натомість, для пацієнтів обласної онколікарні та туберкульозного диспансеру не вистачило бюлетенів для голосування. Кандидат у народні депутати від опозиції на виборчому окрузі № 194 звернувся до обласної прокуратури зі скаргою про підкуп виборців.
За попередніми підрахунками, правом свого волевиявлення скористались близько 62 відсотків виборців. За результатами екзит-полів та соціологічних служб, лідирує на Черкащині «Батьківщина» — 34 відсотки, «УДАР» набирає 21, ПР — 19, «Свобода» — 10 і КПУ — 9 відсотків.
Лідія ТИТАРЕНКО.
Луцьк 
Уже відомі три із п’яти переможців по одномандатних виборчих округах Волині. По Володимир-Волинському округу попереду представник ВО «Свобода» Євген Мельник, який більш як удвічі випереджає за набраними голосами свого найближчого конкурента — самовисуванця Сергія Ковальчука, відомого в області бізнесмена. По Луцькому виборчому округу №22 очікувано виграв діючий народний депутат України, самовисуванець Ігор Палиця. І хоча підрахунок голосів тут ще не завершено, перевага у понад 14 відсотків над представником ВО «Батьківщина» Петром Кравчуком гарантує йому перемогу у виборчих перегонах.
Ніхто не зможе обігнати й відомого в Україні бізнесмена, самовисуванця Ігоря Єремеєва, який балотувався по Маневицькому виборчому округу №23.
У Горохівському виборчому окрузі №20 запекла боротьба за перемогу точиться між самовисуванцем, власником агропромислової групи «Пан Курчак» Сергієм Мартиняком і представником ВО «Батьківщина», ректором інституту розвитку людини «Україна» Романом Карпюком. Різниця у півтора відсотка зберігає інтригу.
Найнапруженіша боротьба триває в Ковельському виборчому окрузі №21. Тут поки що з відривом у піввідсотка лідирує представник ВО «Батьківщина» Ігор Гузь. Вбачаючи можливість фальсифікації результатів виборів, ввечері 29 жовтня він зі своїми однодумцями оголосив голодовку.
Микола ЯКИМЕНКО.
Хмельницький 
Дрібні порушення були. Але вони не вплинули на загальні результати виборів. Про це після завершення голосування 28 жовтня опівночі першими офіційно заявили на прес-конференції міжнародні спостерігачі від організації сприяння розвитку виборчих технологій «За справедливі вибори» представник Ізраїлю Олег Ерліх та Чехії Мар’ян Вишньовський. Серйозних порушень і скарг на проведення виборів вони не виявили. Незначні порушення зафіксував Комітет виборців України: на одній з дільниць не працювала відеокамера, на іншій — не було ручок. За станом правопорядку на виборах в області наглядали 1730 працівників міліції. На час завершення голосувань суттєвих порушень громадського порядку на виборчих дільницях вони також не зафіксували.
Ірина КОЗАК.
***
У місті Дунаївці Хмельницької області в понеділок, 29 жовтня, понад двом сотням членів ДВК виборчого округу №192 довелося мокнути під дощем із мішками виборчої документації. Під приміщенням окружної виборчої комісії зібралася немала черга.
Люди з другої години ночі не могли здати протоколи голосування, причому, за словами представників кількох ДВК, їх попередили, що чекати доведеться ще з добу. «Ми замерзли, голодні й навіть у туалет не можемо піти», — нарікала заступник голови ДВК №173 Лілія Абхаірова. Частину людей пустили в приміщення райдержадміністрації, там вони трохи зігрілися, але санвузлом скористатися не змогли. Округ №192 об’єднав території кількох районів, «чужакам» у Дунаївцях було найскрутніше. Проте покинути мішки з бюлетенями вони не посміли, усвідомлюючи кримінальну відповідальність. Люди зарікаються на наступних виборах іти працювати в дільничні комісії навіть під загрозою втрати роботи. Цього разу вони теж не дуже горіли бажанням, але декому натякнули: якщо хочеш залишатися на посаді, то мусиш, розповіли замерзлі жінки.
*** 
 Загальноукраїнська тенденція на нинішніх виборах ставити проти ВО «Свобода» штамп «вибув» не оминула Хмельниччину. За інформацією Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України, в Мар’янівці Чемеровецького та в Калинівці Городоцького районів теж «переплутали» дві політичні сили — «Українську платформу «Собор», яка знялася з виборів, та «Свободу». Виявилося, це не єдині населені пункти. Голова організації Юрій Ануфрієв повідомив, що ці та багато інших порушень не вдасться виставити на сайт КВУ, бо він зламаний внаслідок атаки. Відслідковувати хід голосування мешканці області на її території могли завдяки проекту «Вибори онлайн», до якого активно підключилися спостерігачі, представники партій, мобільних груп.
Юрій Ануфрієв повідомив, що на одній із дільниць члени ДВК спіймали «карусельників», які виносили з дільниці незаповнені бюлетені. Було складено протокол та передано повідомлення про це порушення в міліцію. 
Віра ШПИЛЬОВА.
Луганськ 
За ніч до дня виборів у Кіровську були розклеєні листівки з некрологом на кандидата від Партії регіонів по 112-му виборчому округу Юлія Іоффе. Щоб у людей не виникло сумнівів у тому, що сталося, в кабінці для голосування поруч із кожним некрологом було наклеєно фальшиве повідомлення ЦВК про те, що «всі бюлетені з поміткою Ю. Я. Іоффе будуть визнані недійсними». Луганська обласна організація ПР того ж дня зробила офіційне повідомлення: Юлій Якович Іоффе живий і здоровий, а некролог — це мерзенна фальшивка. Схожа технологія, за інформацією ПР, була використана також на 110-му виборчому окрузі: цієї ночі в Алчевську з’явилися листівки з інформацією про зняття своєї кандидатури Володимиром Чубом. Луганська обласна організація Партії регіонів уже звернулася до правоохоронних органів та Центральної виборчої комісії за даними фактами, а також проінформувала про це міжнародних спостерігачів.
Алла АНТІПОВА.