У Кам’янці-Подільському об’єднали зусилля різних служб для створення хоспісу та надання допомоги важкохворим людям. Цей проект розробила громадська організація «Кам’янець-Подільська асоціація «Сімейний лікар», яка співпрацює з міжнародним фондом «Відродження». Консультують кам’янецьких медиків члени Всеукраїнської ліги розвитку паліативної допомоги.
Зокрема, зацікавлені сторони — лікарі, соціальні працівники, представники громадських та релігійних організацій — нині обговорюють, як коректно сказати хворому про його діагноз, як допомогти родині приреченого перенести важкий тягар, як надати психологічну підтримку сім’ї після смерті родича. Допомоги потребують і самі лікарі, які змушені повідомляти невтішні новини.
Та особливо гостро в Україні стоїть проблема зі знеболювальними препаратами для таких пацієнтів, підкреслили учасники останнього круглого столу. У боротьбі з незаконним обігом наркотиків держава зайшла так далеко, що часто важкохворі просто не можуть отримати знеболювальне, яке їм украй необхідне.