Корпорація "Сварог Вест Груп" відкрила найпотужніший на Західній Україні насіннєвий завод
Зустріч з Андрієм Гордійчуком, головою правління корпорації, починаю з компліменту:
— Вмієте ви дивувати! Ще року не минуло, як у Лотівці відкрито нову ферму, а вже запускаєте насіннєвий завод.
— Ще десяток років тому колишні колгоспники за голову брались: валиться все у селі, занепадає. А ми прагнемо показати всім, що українське село не розвалюється, у нього прекрасне майбутнє. І ми намагаємось будувати його своїми руками. Впевнено скажу: нині аграрний бізнес — не просто модно, а престижно. А наші нові об’єкти — приклад тому, — відповідає Гордійчук.
Все починається з насіння
Це гасло — на корпусі новенького заводу. Справді, роль високоякісного насіння у формуванні врожаю велика. Народний депутат Сергій Буряк, що був на відкритті підприємства, влучно сказав: «Якщо рослинництво — душа сільського господарства, то насінництво — серце і рослинництва, і всієї галузі».
Новий завод змусить битись це серце у чіткому ритмі й наповнить всі артерії життєдайною силою насіння. Тут його очищатимуть, калібруватимуть, протруюватимуть та фасуватимуть. Потужність заводу — переробка 15 тонн насіння зернових, круп’яних та бобових культур за годину. У тім, що «Сварог Вест Груп» буде повністю забезпечений своїм насінням класу «еліта», 1—3 репродукції, можна не сумніватись. Але власна переробка — це не більш як третина від можливих потужностей заводу. Решта — замовлення від інших господарств. І вони вже почали надходити до корпорації.
Насіннєва справа не нова для компанії. Нею займаються добрий десяток літ, практично від заснування. Свого часу тут було створено окремий підрозділ — елітно-насіннєве господарство ТОВ «Лотівка-Еліт», де близько півтисячі робітників.
До цього підштовхувало кілька обставин. Передусім компанія хотіла створити такий цикл виробництва, де успішна робота одного підрозділу гарантувала б успіх всім іншим. А засіваючи поля своїм якісним насінням, тут автоматично закладали показники високих та стабільних врожаїв.
А ще важко знайти рентабельнішу галузь, ніж насінництво. Попит на добре насіння є скрізь і завжди. То чому було не заробляти прибутки на цьому попиті?
— І наша, і більшість провідних вітчизняних агрокомпаній засіває свої поля дуже гарним насінням. Але здебільшого імпортним. Не секрет, вітчизняна аграрна наука відстала від практики. Та це не означає, що ми — на узбіччі аграрних тенденцій. Якщо збудуємо не один, а десятки подібних насіннєвих заводів, зуміємо переробити на них наші високі врожаї, цим зацікавимо світових лідерів у партнерстві з нами. А що поганого в тім, що кращі компанії, лідери насінницької галузі не просто постачатимуть нам свій товар, а вирощуватимуть його на наших землях? — запитує Андрій Гордійчук.
Лідери обирають кращих партнерів
Для «Сварог Вест Груп» новий насіннєвий завод — один із останніх прикладів такої співпраці. Тут є правило: не економити на новаціях, як новинки — то найкращі, як партнери — то серед лідерів. Постачальником устаткування для нового заводу стала компанія зі світовим ім’ям Cіmbrіa Unіgraіn A/C. Директор її представництва в Україні Оксана Стретович розповіла:
— Піввіковий досвід роботи компанії з виробництва устаткування з доробки насіння дав нам змогу створити технології, що відповідають найвищим стандартам, забезпечують споживачів високопродуктивною та високорентабельною сировиною. Ми постачаємо обладнання найвідомішим у світі виробникам насіння. Тепер серед наших партнерів і «Сварог Вест Груп». Реалізація проекту в Лотівці переконала, що маємо справу з надійною та перспективною компанією, тому сподіваємось на успішну реалізацію наступних проектів.
За словами менеджера по роботі з ключовими клієнтами в СНД Олександра Астраханцева, в їх можливості не сумніваються і представники компанії Syngenta. «Наш спільний бізнес з корпорацією «Сварог Вест Груп» зростає стабільно і стрімко. З огляду на перспективи такого зростання, ми й зробили інвестиції в сучасне обладнання для протруювання насіння на новому заводі, — підкреслив він. — Впевнені, що якість обробки насіння нерозривно пов’язана з ефективністю протруйників, а саме в цій галузі Syngenta є світовим лідером. Ми готові й надалі підтримувати українських виробників насіння, зокрема таких як «Сварог Вест Груп».
Коли йдеться про інвестування нового заводу, а це 36 мільйонів гривень, то їх вклала в будівництво саме корпорація «Сварог Вест Груп». Інвестиції ж партнерів полягали не так у фінансовій підтримці, як у різних домовленостях та поступках українському підприємству. Це було й ознакою довіри одне до одного, й гарантіями на подальше співробітництво. А без нього в сучасному світі не обійтись.
Аграрний потенціал розкрито на третину
Усі технологічні новинки, які вже найближчим часом проявляться в якості обробленого насіння та майбутніх врожаях, викликали захоплення фахівців та господарників, що побували на відкритті заводу. Оцінювати значущість нового підприємства варто й з точки зору стратегічних завдань, які ставить перед собою корпорація.
— Чомусь стало правилом хорошого тону говорити, що Україна відстає в аграрній галузі від багатьох країн. А ми тим часом вже не тільки досягли дуже високої планки врожайності, а й стабільно утримуємо її, — переконаний Андрій Гордійчук. — Українська аграрна галузь поступово стає високотехнологічною. Гадаю, й далі йтимемо тим самим шляхом. А наші проблеми в іншому — у відсутності державної стратегічної політики і для села, і для економіки. Через це навіть попри вагомі досягнення кращих українських аграрних компаній потенціал галузі розкрито лише на 30—40 відсотків. Отже, перспективи для зростання є в усіх нас. А от яким має бути цей шлях зростання, треба добре подумати виробничникам, урядовцям, політикам.
У компанії пригадують: ще сім років тому середня врожайність пшениці тут становила близько 40 центнерів з гектара, це були кращі показники в області. А вже цього року середньообласна врожайність зернових сягнула 46 центнерів з гектара. Тож серйозний крок вперед зробили всі.
Правда, «Сварог Вест Груп» нині оперує вже іншими цифрами — врожайність пшениці — 70—80 центнерів з гектара, а кукурудзи — 120—130 центнерів.
У компанії не приховують секретів таких врожаїв. Належна грунтообробка, вчасне і повне застосування добрив, використання засобів захисту рослин, дотримання сівозміни і всіх технологічних параметрів — все це стандартні прийоми. Але на нинішньому етапі вони вже привели до найвищої межі врожайності. Далі треба шукати нові резерви. Фахівці компанії переконані, що новий поштовх зможе дати активне застосування у землеробстві органіки, розвиток насінництва і застосування точного землеробства, тобто такого, коли за кожним сантиметром поля спостерігають вже не люди, а супутники.
Все це не теорія, а реальні проекти, за якими вже працює «Сварог Вест Груп». І результати очевидні. Найближчим часом підприємство планує довести валове виробництво зернових до 350 тисяч тонн. Ще п’ять років тому було 42 тисячі тонн.
Потрібна продумана державна політика
Корпорація активно займається і рослинництвом, і тваринництвом, бо саме такий комплекс найповніше розкриває потенціал кожної галузі. Але є й труднощі.
— Виробництво зерна — мабуть, найвигідніший аграрний бізнес, що приваблює більшість інвесторів. Адже зернові мають постійний попит як не на внутрішньому, то на зовнішньому ринку. Чого не скажеш про інші галузі, особливо ті, на які впливають зовнішні регулятори, в тім числі політичні, — каже Андрій Гордійчук. — Сьогодні, приміром, потрібне не просто втручання, а термінова допомога держави цукровій та молочній галузям.
«Сварог Вест Груп» завжди покладала чималі надії саме на розвиток тваринництва. Нині в її складі два десятки ферм — 15 тисяч голів худоби. Новий ноголос сподівались зробити на молочне виробництво. Для цього і відкривали торік ферму у Лотівці. Тоді обіцяли, що за рік подібна з’явиться ще й у селі Вишневому. Але поки що від обіцяного відступили. Тут є кілька причин.
Насамперед — відсутність ринків збуту. Поки «Сварог Вест Груп» шукав партнерів у молокопереробній галузі, сирні війни змусили стримати виробництво навіть потужних молочних компаній. А на фермах корпорації щодоби виробляють 60 тонн молока. 75 відсотків його відповідає стандартам вищого ґатунку, а ще 25 сертифіковано для виробництва продуктів дитячого та дієтичного харчування.
Тваринники готові були наростити ці обсяги, але де знайти для такої сировини переробників, які б сповна оцінили її якість? Бороти вимушену низьку рентабельність молочної галузі у корпорації вирішили так: не закривати ферми, а вдосконалювати технології. Тому й будівництво нової ферми притримали, доки не отримають новий, досконаліший проект.
З надією на майбутнє працює й цукровий сектор корпорації. Зробили все, щоб забезпечити свій цукрозавод якісною сировиною. Врожайність буряків на полях компанії найвища в області. Але всі ці здобутки миттю перекреслили урядові рішення про зниження закупівельної ціни на цукор.
У корпорації вже навчились працювати так, щоб кожен підрозділ міг підтримувати інший. Саме через це тут не хапаються лише за високорентабельне виробництво, а планомірно ведуть комплексне господарювання. Наскільки це раціонально, можна судити хоча б по тому, як стрімко розвивається корпорація, знаходить внутрішні резерви для багатомільйонних інвестицій у своє ж виробництво. Жоден із підрозділів, а їх два десятки, не стоїть на місці, стежить за всіма інноваціями і активно впроваджує їх у життя. Корпорація йде, не озираючись назад, не зашпортуючись за поточні проблеми, а чітко плануючи перспективу.
Уже через три роки у «Сварог Вест Груп» хочуть збільшити земельний банк до 120 тисяч гектарів, а потужності зерносховищ — до півмільйона тонн. Сподіваються, що поголів’я худоби зросте до 25 тисяч голів, а обсяг виробництва м’яса та молока — вдвічі. Планують і розвиток власної переробки, щоб вибудувати єдину вертикаль від вирощування до переробки та збуту.
У цих планах — не тільки нові здобутки самої компанії, а й успішна державна економіка, добробут і достаток кожного з нас. Тож варто побажати успіху тому, хто взявся за їх реалізацію.
 
Хмельницький.
Фото автора.
Голові правління корпорації "Сварог Вест Груп" Андрію Гордійчуку є що обговорити із партнером Оксаною Стретович, директором  представництва  Cimbria Unigrain A/C.
Два роки тому тут стояла американська сушарка, нині її замінив найпотужніший в західному регіоні насіннєвий завод.