Виповнилося 100 років Одеському селекційно-генетичному інституту Української академії аграрних наук. Його історія почалася з 1912 року, з так званого Дослідного поля, створеного на околицях Одеси з ініціативи Вільного економічного товариства.
У березні 1912 року було ухвалено рішення про організацію при Дослідному полі відділу селекції. Керувати ним доручили доценту Новоросійського університету Андрію Опанасовичу Сапегіну. Уже у квітні він разом із чотирма студентами-практикантами заклав перші селекційні посіви.
З перших днів зосередилися на селекції пшениці. За словами директора інституту члена-кореспондента УААН В’ячеслава Соколова, посівши за кілька років до війни провідне місце в союзному табелі про ранги, установу було перетворено на Всесоюзний селекційно-генетичний інститут. А в післявоєнний час протягом двох десятиліть вона виконувала функції Координаційного центру країн-членів РЕВ. Крім цього, як Південно-Західний селекцентр ВАСХНІЛ координував селекційно-насінницьку роботу в наукових установах південних областей України та у Молдові.
Лідерські позиції Одеський селекційно-генетичний інститут зберіг і в незалежній Україні. Він входить до складу Української аграрної академії наук, є Національним центром насінництва та сортовивчення, координує програми вивчення теоретичних основ селекції сільськогосподарських рослин, створення сортів, гібридів зернових, зернобобових, круп’яних культур, розроблення систем їх насінництва.
 
Одеса.