Станом на 16.30 ЦВК опрацювала 61,07% протоколів окружних виборчих комісій. За попередніми результатами, у багатомандатному виборчому окрузі лідирують Партія регіонів — 34,2%, «Батьківщина» — 22,49%, Комуністична партія України — 14,73%, Політична партія «УДАР» (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка — 12,99%, політична партія Всеукраїнське об’єднання «Свобода» — 8,7%. Решта партій, за попередніми даними, не долають прохідний п’ятивідсотковий бар’єр.

 

Ситуація в ЦВК у день голосування та опісля була досить спокійною, незважаючи на посилену охорону будівлі, прискіпливу перевірку всіх відвідувачів та дещо саркастичний продовольчий ярмарок прямо під парканом головного центру підрахунку голосів. Загалом у ЦВК задоволені перебігом голосування і обіцяють оприлюднити попередні результати виборів за день-два, а остаточні, згідно із законом, мають бути встановлені за 15 днів після виборів, до 12 листопада включно.

На першому брифінгу в неділю зранку голова ЦВК Володимир Шаповал (на знімку) заявив, що процес виборів народних депутатів України відбувається штатно. І спрогнозував, що у голосуванні візьмуть участь 20—25 мільйонів наших співвітчизників.

— Треба постукати по дереву, але складається враження, що виборчий процес відбувається абсолютно штатно, і я повен оптимізму, що організація виборів буде оцінена як належна, а, можливо, навіть і краща, — сказав В. Шаповал.

ЦВК повідомляла оперативну інформацію про хід голосування на виборчих дільницях кожні три години.

Однак не минулося без тривожних сигналів. Ще зранку до ЦВК почали надходити повідомлення про інциденти на окремих виборчих дільницях. Зокрема, смерть виборця у 115-му окрузі (Львівська область). На жаль, такі випадки траплялися на всіх виборах. У 164-му окрузі на Тернопільщині голову ДВК затримали колеги під час спроби винести за межі дільниці чотири протоколи, печатку і штамп «Вибув». Саме цей штамп спричинив найбільше проблем під час голосування. З різних округів іще за декілька днів до голосування та в день виборів стікалися повідомлення про те, що замість вибулої з виборчих перегонів партії «Собор», котра йшла під першим номером, у виборчих бюлетенях штампували «Вибув» напроти іншої партії. Здебільшого — ВО «Свобода». Там, де цю проблему було виявлено заздалегідь, ситуацію вдалося виправити завдяки додатково надрукованим бюлетеням, які оперативно, в ніч перед виборами, доставляли на дільниці спецзв’язком. А якщо зіпсовані бюлетені виявляли у день голосування — поїзд рушив, такі бюлетені вважалися недійсними. Напередодні виборів було виявлено 55 випадків псування бюлетенів — найбільше у Донецькій та Львівській областях.

Станом на 10-ту годину ранку не відкрилося близько 10 дільниць — там або перераховували бюлетені, або очікували нові замість зіпсованих. Але згодом запрацювали всі дільниці.

Голова ЦВК та його заступники закликали не вбачати політичного підтексту в неправильному штампуванні бюлетенів і не спекулювати на оприлюднених фактах. Хоча й визнавали, що з цією тенденцією треба розбиратися окремо.

— Випадки неправильного використання штампу «Вибув» на виборчих бюлетенях спрацьовують проти виборців, а не політичних сил, — зауважила заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна, пояснивши, що зіпсовані бюлетені вважатимуться недійсними, незалежно від того, за кого на них віддав голос виборець.

Переведення стрілок годинників у ніч перед виборами також не вплинуло на настрої в ЦВК. Володимир Шаповал навіть радів, що йому в неділю вдалося поспати на годину більше.

Після завершення голосування на виборчих дільницях спочатку підраховували голоси, віддані за політичні партії, а потім за депутатів-мажоритарників. Перші результати з’явилися на табло ЦВК о 22.48. Партія регіонів — 50,96%, «Батьківщина» — 14,89%, КПУ — 14,56%, «УДАР» — 6,95%, «Свобода» — 5,86%, — за даними опрацьованих 0,1% протоколів дільничних виборчих комісій (3391 голос). Однак, як пояснив заступник голови ЦВК Андрій Магера, це були дані зі спеціальних виборчих дільниць (з в’язниць), тож вони не були репрезентативними. Втім, дані, які почали надходити пізніше, не змінили картину. П’ятірка лідерів залишалася незмінною. За межею прохідного бар’єра — «Україна-Вперед!» (близько 1,68%), «Наша Україна» і Радикальна партія Олега Ляшка — близько 0,94%, Партія пенсіонерів — близько 0,56%, решта партій — менше 0,5%.

Остаточні дані про явку виборців з’явилися лише близько другої ночі. Загалом по Україні вона становила 57,99%. Найактивніше голосували в західних областях — Львівській, Тернопільській та Волинській (понад 65%), найкволіше — на Півдні (Крим, Одеська, Херсонська області та в Севастополі) (менше 50%). Кияни побили своєрідний рекорд — 62,11%. Майже аналогічна картина була і на попередніх парламентських виборах: у 2007 році — 57,84%, у 2006-му — 58,97, 2002-му — 65,21, у 1998-му — 69,63%.

Результати голосування в одномандатних округах встановлюють окружні виборчі комісії, а не ЦВК, однак до ЦВК також надходить відповідна інформація. За попередніми даними, у 116 мажоритарних виборчих округах у 13 областях України лідирують кандидати від Партії регіонів. У 39 округах — кандидати від «Батьківщини». Кандидати від Партії регіонів традиційно лідирують у східних, південних і центральних областях, від «Батьківщини» — у західних та центральних округах. Кандидати від ВО «Свобода» лідирують в 11 виборчих округах, «УДАРу» — у п’яти, «Єдиного центру» — у трьох округах, Народної партії — теж у трьох. По одному депутатському мандату можуть отримати у Верховній Раді партія «Союз» і Радикальна партія Олега Ляшка.

Оцінюючи загальну картину підрахунку голосів, голова ЦВК Володимир Шаповал назвав атмосферу в комісії «рутинною». «Все триває у штатному режимі, — сказав він. — Може, комусь хотілося якогось «драйву» — він присутній у заявах політиків». Голова ЦВК навіть пожурив правоохоронців за те, що вони «перестаралися», виставивши довкола Центрвиборчому занадто багато постів.

Початок процесу надходження протоколів окружних виборчих комісій із  мокрими печатками очікують у ЦВК уже з сьогоднішнього ранку. Втім, В. Шаповал не виключає повторення ситуації, як на попередніх виборах, коли затримка із підрахунком голосів виникала на останніх сотих і електронне табло «завмирало» на позначці 99,98% чи 99,99%. Голова Центрвиборчкому також не виключає спроби «делегітимізувати» вибори в Україні з боку деяких міжнародних спостерігачів та оскарження результатів голосування в деяких округах у судах. «Я це відчуваю, можливо, у мене дуже розвинута інтуїція, можливо, щось інше», — сказав В. Шаповал.

Незважаючи на тривожні сигнали, які надходили до ЦВК, загалом організацією виборчого процесу тут задоволені. У чому завдячують... передусім представницям прекрасної статі. Адже майже 60% усіх членів виборчих комісій — це жінки.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Довідка

У виборах народних депутатів України взяли участь 21 партія та 2653 кандидати у 225 одномандатних виборчих округах. Загалом було зареєстровано 5207 кандидатів у народні депутати, створено 33 769 виборчих дільниць, в тому числі 32 188 звичайних, 1465 спеціальних (у лікарнях, в’язницях, на суднах, що перебувають у плаванні під українським прапором, а також на українській полярній станції) і 116 закордонних виборчих дільниць. Системою відеоспостереження було охоплено 99% виборчих дільниць.