Одразу ж після оприлюднення результатів екзит-полів відбувся брифінг голови Ради Об’єднаної опозиції Арсенія Яценюка (на знімку праворуч) та керівника Центрального виборчого штабу Олександра Турчинова (на знімку ліворуч). «Можемо констатувати, що більшість громадян віддали перевагу не владі, а опозиції», — заявив А. Яценюк, оцінюючи результати екзит-полів. Водночас він наголосив, що хоч день виборів завершився, та виборчий процес ще триває. «Попереду ще «ніч виборів», і ми сподіваємося, що результати, зафіксовані в офіційному реєстрі ЦВК, відповідатимуть сподіванням громадян», — сказав він та додав, що «ніч підрахунку голосів не менш важлива, ніж день виборів».

У зв’язку з цим Олександр Турчинов висловив занепокоєння тим, що з деяких дільниць після 18-ї години почали під різними приводами видаляти спостерігачів від опозиційних сил. «Це може означати, що готується сценарій із нарощування явки виборців уже після закриття виборчих дільниць, тому важливо, щоб ЦВК вчасно та у відповідності з законом підвела чітку риску під голосуванням», — сказав він.
Опозиція організувала трирівневий паралельний підрахунок голосів. Ще в обід О. Турчинов повідомив, що, оскільки в дільничних виборчих комісіях та як спостерігачі працюють понад 200 тисяч представників «Батьківщини», то зможуть отримати результати паралельного підрахунку голосів раніше, ніж їх матиме ЦВК. Перший, мобільний, рівень проходив на кожній виборчій дільниці одразу після того, як ДВК визначалася з основними результатами. «Відразу, коли цифра буде записана, активіст поінформує по мобільному телефону кол-центр про результати, а той відразу ж обробить їх і передасть до Центрального штабу вже узагальнену інформацію», — сказав О. Турчинов.
Другий рівень підрахунку розпочався з моменту отримання протоколів із мокрими печатками — їхні електронні копії одразу ж було передано до Центрального виборчого штабу. На третьому рівні контролю обласні штаби мають зібрати другі примірники протоколів із мокрою печаткою та відправити їх до Центрального виборчого штабу.
Перші результати паралельного підрахунку голосів з’явилися вже глибокої ночі. За цими підрахунками, Партія регіонів начебто набирає 29,75 відсотка голосів, «Батьківщина» — 25,17 відсотка, партія «УДАР» — 12,95 відсотка, «Свобода» — 11,18 відсотка та Компартія — 11,12 відсотка.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.