Сьогодні розпочинає роботу Верховна Рада України восьмого скликання

У Верховній Раді завершуються приготування до відкриття нового політичного сезону та першого пленарного засідання парламенту восьмого скликання. Учора в парламентських кулуарах було водночас урочисто і напружено: пилососили килимові доріжки, новообрані депутати вчилися голосувати та вмикати мікрофони (на знімку), а за зачиненими високими дверима кабінетів допізна ще тривали політичні домовленості.
 Останні приготування
Урочисте засідання парламенту з нагоди відкриття першої сесії традиційно розпочнеться з гімну і складання присяги новообраними депутатами.
Підготовча депутатська група, яка готує перше засідання, ще напередодні вирішила, аби не провокувати конфлікт, не виводити на трибуну для складання присяги нікого — всі народні депутати, в тому числі й найстарший за віком, котрий за Конституцією має зачитувати текст присяги, дружним хором присягнуть зі своїх робочих місць у сесійній залі.
Учора Підготовча депутатська група зібралася востаннє, щоб вирішити всі організаційно-технічні питання. Відкриваючи засідання, керівник робочої групи Володимир Гройсман наголосив, що саме у перший день роботи нового парламенту депутати мають сформувати тимчасову президію, керівництво парламенту, підписати Коаліційну угоду і призначити прем’єра. «Для того, щоб народ України зрозумів, що від 27 числа розпочинається робота нової Верховної Ради, саме завтра буде створена коаліція політичних партій, на розгляд якої буде внесено кандидатуру нового Прем’єр-міністра від «Народного фронту», яку було запропоновано раніше», — сказав В. Гройсман. До того ж керівник підготовчої групи висловив сподівання, що в оперативному вирішенні всіх організаційно-кадрових питань на першому пленарному засіданні парламенту зацікавлені абсолютно всі політичні сили і закликав членів підготовчої групи узгодити всі організаційні рішення і поінформувати про них ЗМІ. І додав: «Щоб не було питань, щодо яких не знайшли відповідей».
Сценарії спікеріади 
Наразі у парламенті лунають різні пропозиції й щодо процедури обрання Голови Верховної Ради. За Регламентом голосування за керівництво парламенту має відбуватися у таємному режимі бюлетенями. Однак з початку роботи підготовчої групи більшість політичних сил пропонувала провести голосування у відкритому режимі за допомогою системи «Рада». Зокрема, лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко перед початком засідання підготовчої групи заявила на прес-конференції, що її політична сила виступає за відкрите голосування за Голову Верховної Ради та його заступників. 
Кандидатури на керівні посади в парламенті на рівні підготовчої групи не розглядаються. Як зауважував ще раніше В. Гройсман, це питання — значно глибших політичних домовленостей і у значно ширшому колі. Поза сумнівом, це стане головною інтригою на старті роботи нового парламенту, адже ім’я майбутнього прем’єра — вже узгоджено. Ним має знову стати лідер «Народного фронту», чинний Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. На посаду Голови Верховної Ради вже запропоновано кандидатуру представника Блоку Петра Порошенка, керівника Підготовчої депутатської групи Володимира Гройсмана. Про це повідомив на брифінгу представник «Батьківщини» Андрій Кожем’якін. За його словами, кандидатури заступників глави парламенту ще не обговорюються, однак на ці посади претендують «Народний фронт» і «Самопоміч». 
У новій Раді буде 27 комітетів
У Верховній Раді восьмого скликання діятиме 27 парламентських комітетів. Про це повідомив на брифінгу представник Опозиційного блоку в Підготовчій депутатській групі Сергій Льовочкін. Водночас, за його словами, підготовча група не підтримала пропозицію про створення у парламенті Комітету з питань Донбасу і Криму, який опікувався би проблемами мешканців окупованих регіонів. «В цьому скликанні його не буде», — сказав Льовочкін. Водночас Опозиційний блок продовжує наполягати на керівництві у комітетах із так званою «контрольною» функцією — комітетах із питань свободи слова та інформації, регламентному, соціальному, прав людини.
Більше конфліктних питань між депутатами немає, стверджує Льовочкін: «На сьогодні майже всі конфлікті питання знято».
Місця в партері
Погоджено також розсадку депутатів у сесійній залі. Блок Петра Порошенка посідатиме місця у правому секторі по вертикалі, «Народний фронт» — по центральній вертикалі, на колишньому місці комуністів — «Самопоміч», у задніх центральних і лівих секторах — Опозиційний блок і позафракційні. Радикальна партія Ляшка і «Батьківщина» — у перших рядах перед трибуною і президією. За словами депутатів, під час розгляду питання про розміщення депутатів найбільша «боротьба» точилась довкола того, хто сидітиме на найбільш «козирних» місцях, які потрапляють у телекамери в ложі преси.
Опозиційна ніша
Водночас допоки майбутня коаліція в новому парламенті доукомплектовує свої лави з числа депутатів-мажоритарників, структурується й новітня опозиція. Представник Опозиційного блоку в підготовчій групі Сергій Льовочкін перед початком її засідання повідомив журналістам, що майбутня парламентська фракція Опозиційного блоку вже налічує 40 депутатів і вже є третьою за чисельністю.
Генеральна репетиція
Тим часом останні приготування до початку нового політичного сезону тривають і у сесійній залі. Учора за зачиненими від преси дверима депутати — парламентські новачки — вчилися голосувати за допомогою системи «Рада», записуватися на виступ, користуватися кнопками та мікрофоном. І оскільки до тимчасової президії, яка вестиме пленарні засідання до обрання керівництва парламенту, запропоновано включити шістьох представників політичних сил, переможців виборів, із місць у президії винесли великі крісла, натомість поставили шість однакових стільців.
Електронну систему «Рада» до відкриття нової каденції парламенту не змінювали.
На екскурсію до парламенту
У новому скликанні парламенту з’являються і деякі екзотичні новації та пропозиції. Уже внесено проект постанови «про екскурсії» до законодавчого органу. Як розповів заступник Голови Верховної Ради сьомого скликання Руслан Кошулинський, передбачається, що будь-який громадянин України зможе потрапити до кулуарів парламенту, зареєструвавшись он-лайн через сайт. І після відповідної перевірки йому буде повідомлено про дату «екскурсії» та отримання перепустки. Такі «екскурсії» будуть безплатні. Водночас буде збережено всі заходи безпеки, охорону та пропускний режим, як для державних установ. Спостерігати за процесом законотворення можна буде з балкона сесійної зали, тих місць, де зазвичай сидять помічники депутатів та гості парламенту. За один день на «екскурсію» до парламенту зможуть потрапити до 50 чоловік. Така практика існує майже в усіх європейських парламентах.
А новообраний від Блоку Петра Порошенка народний депутат, радник Президента України Микола Томенко запропонував замінити закріплений у Конституції термін «народний депутат України» на «депутат Верховної Ради» або «член парламенту». На його думку, такі конституційні зміни і «адекватна термінологія» мають стати «ще одним кроком до перетворення Верховної Ради у парламент».
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
 Дослівно
Голова Підготовчої депутатської групи Володимир ГРОЙСМАН:
— Маємо розпочати нову сторінку розвитку України. Перед нами дуже багато викликів, і люди не можуть очікувати, не можна, щоб влада не працювала, ми маємо все зробити для того, щоб парламент розпочав якісно свою роботу.
Михайло Папієв, В’ячеслав Кириленко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.