Житомир 

Округ № 65 з центром у Новограді-Волинському. Тут, здається, навіть опоненти не сумнівалися, що переможе нинішній Голова Верховної Ради України Володимир Литвин. Але відчайдушні спроби завадити йому пройти до парламенту робили. «Нічними десантниками» прозвали в народі тих, хто розкидав листівки з різними вигадками. Схоже, це таки вплинуло на настрої виборців, але зовсім не так, як гадали автори тих текстів. Те, що Володимир Литвин беззастережно переміг, стало зрозуміло вже після надходження до окружної комісії перших протоколів про підсумки голосування на дільницях.
Під час передвиборної кампанії підтримати свого земляка закликали як окремі люди, так і громадські об’єднання. В протоколі пленуму міської ветеранської організації зазначається, що більшість ветеранів голосуватимуть за В. Литвина, «враховуючи велику багаторічну плідну допомогу в діяльності організації ветеранів війни та праці, небайдуже, сердечне синівське ставлення до проблем людей поважного віку, сприяння в лікуванні багатьох членів ветеранських сімей, у вирішенні побутових проблем ветеранів Великої Вітчизняної війни та ветеранів праці, а також за всіляку підтримку та активну участь у соціально-економічному розвитку свого рідного краю та міста Новограда-Волинського».
Результати голосування підтверджують, що соціологи не помилилися, коли прогнозували, що Володимир Литвин може набрати до 70 відсотків голосів.
Олексій КАВУН.
Донецьк 
За попередніми даними, лідером парламентських виборів у Донецькій області є Партія регіонів. Як повідомив журналістам народний депутат України, голова виборчого штабу партії Олександр Касянюк, дані екзит-полу, проведеного на замовлення «регіоналів», свідчать, що за номер 20 у бюлетені віддали голоси 62 відсотки виборців. Друге місце — у КПУ із майже 20 відсотками. Об’єднана опозиція та «УДАР» набрали, відповідно, 5 і 6 відсотків, партія Наталії Королевської «Україна — Вперед!» — трохи більше одного відсотка.
«Регіонал» зазначив, що в усіх мажоритарних округах області (а їх 21) перемагають однопартійці, до того ж у більшості випадків — переконливо. Лідерами є народні депутати України Тетяна Бахтеєва, Сергій Клюєв, Юхим Звягільський, Валентин Ландик, Леонід Литвинов, а також нові політики — Олексій Азаров (син чинного голови уряду), Микола Левченко, Олексій Бобков та інші.
Загалом представники Партії регіонів уважають вибори легітимними та успішними. «Процес, пов’язаний із моніторингом, із тим, що люди могли спостерігати за голосуванням, підкреслює неможливість якихось системних фальсифікацій, — переконаний секретар Донецької міської ради Сергій Богачов. — Виборча кампанія, на мій погляд, відповідає нормам, визнаним у Європі, і суттєвих порушень у Донецьку не виявила».
А от явка виборців на дільниці була нижчою, ніж розраховувала «партія влади». За даними Центральної виборчої комісії, участь у голосуванні взяли близько 58 відсотків виборців області. Як завжди, найдисциплінованішими були літні люди: в перші години голосування саме вони становили більшість на дільницях. Разом із тим напередодні виборів експерти звертали увагу на великий відсоток людей, які не визначилися із політичним вибором чи не довіряють жодній силі. Судячи з підсумків голосування, незадоволені таки залишилися вдома.
В обкомі КПУ заявляють про фальсифікації підсумків виборів: наприклад, представники партії виявили на одній із дільниць у Маріуполі (округ № 58) заздалегідь підписаний протокол голосування. Крім того, комуністи сигналізували про те, що для підвезення людей на дільниці спеціально орендовані автобуси. Таку практику в обласному штабі називають ознакою «каруселі».
Представники Об’єднаної опозиції кажуть про масові порушення. Як розповів журналістам народний депутат України Михайло Волинець, на членів дільничних комісій від опозиції чинився тиск із боку керівників підприємств, де ті працюють. А голова регіонального штабу «Батьківщини» Олександр Ярошенко повідомив, що кількість порушень, які зафіксували опозиціонери в області, становить близько тисячі. «Наші штаби слідували за тими автобусами, хто влаштовував «струмочки» і «каруселі». Ми не дали партії влади сфальсифікувати вибори в області», — стверджує О. Ярошенко.
Заступник начальника ГУ МВС України в Донецькій області Роман Романов прокоментував повідомлення від партій так: «Усі факти були зареєстровані. Всі матеріали зараз перевіряються. Це не однієї години робота — збирання матеріалу. Буде прийнято рішення і дано правову оцінку».
Ліна КУЩ.
Львів 
У Львівській області на виборчі дільниці прийшли понад 67 відсотків виборців. Рекорд побили в Городоцькому виборчому окрузі, де явка становила близько 70 відсотків.
За винятком кількох дрібних правопорушень, вибори пройшли спокійно і без серйозних ексцесів. Спостерігачі від Комітету виборців України, порівняно з минулими роками, зафіксували досить малу кількість скарг на процедуру голосування. Найбільше — десять — у виборчому окрузі №118.
Часто помилки допускали під час штампування та заповнення протоколів, половину з яких окружні комісії відправили на доопрацювання.
Під час голосування трапилося кілька курйозів. 90-річна жителька Старосамбірського району вимагала у членів виборчої комісії, щоб їй заплатили за голос. В одному з мікрорайонів Львова було зафіксовано спробу організувати «карусель», коли виборців просили виносити чисті бюлетені. Найбільша несподіванка виборів — нечуваний успіх «Свободи» та Об’єднаної опозиції «Батьківщина», які отримали високий рейтинг довіри і всі представники яких, за винятком Тетяни Чорновол, перемогли в мажоритарних округах.
За попередньою інформацією, серед депутатів від «Свободи» будуть два брати Тягнибоки — Олег та Андрій, брат і сестра Ірина Сех та Олег Панькевич. Одні — за партійним списком, інші здобули перемогу в мажоритарних округах.
З числа колишніх народних депутатів у Сокальському окрузі переміг Степан Курпіль. Один з лідерів «Свободи» — Юрій Михальчишин — виграє у бізнесмена Богдана Дубневича, економіст Михайло Хміль перемагає генерального директора телеканала «ЗІК» Дмитра Добродомова, підприємець Ігор Васюник — вже колишнього народного депутата Тараса Стецьківа, лікар Василь Пазиняк — бізнесмена Тараса Козака.
Несподіваної поразки зазнали більшість місцевих олігархів, хоча всі соціологічні служби передрікали їм переконливу перемогу. Вирішальними, на думку експертів, стали звернення до виборців глави Української греко-католицької церкви блаженнішого Святослава Шевчука та кардинала Любомира Гузара, в яких йшлося про те, що в жодному разі не можна продавати свої голоси.
Богдан КУШНІР.
Крим 
В автономії явка становила 49,45%.  Про це повідомили в Центральній виборчій комісії.
У даний час відбувається обробка протоколів. За попередніми даними, в мажоритарних виборчих округах Криму лідерство утримує Партія регіонів, перемагаючи в 9 з 10 округів (крім округу № 2, де найбільше голосів у Лева Миримського з партії «Союз»). У багатомандатних виборчих округах, за попередньою інформацією, Партія регіонів набирає 52% голосів, Комуністична партія України — 19,84%, «Батьківщина» — 12,95%, «УДАР» — 7,16%. Інші партії по Криму не подолали бар’єр у 5%.
Роман ЧЕРЬОМУХІН.
Одеса 
Вибори в Одесі відбулися не тільки за низької активності виборців, а й у спокійній обстановці. Звичайно, порушення в день голосування були. На одній з виборчих дільниць одесит на очах у здивованої дільничної виборчої комісії з’їв бюлетені. В 11 одномандатних округах балотувалися 9 нині діючих народних депутатів. У 133-му виборчому окрузі на 39 дільницях були виявлені в кабінах для голосування ручки зі зникаючим чорнилом — цим фактом зацікавилася міліція й тепер вона проводить розслідування. Зареєстровано випадки підвозу виборців на дільниці для голосування, а у 139-му виборчому окрузі невідомими особами в селі Ліски чинили перешкоди для роботи помічниці народного депутата Ольги Герасим’юк — у дівчини було розбито фотоапарат. На території Березівського, Миколаївського та Ширяївського районів зафіксовано масове поширення листівок формату А4 з текстом, спрямованим проти одного з кандидатів у народні депутати України. Траплялися на виборах і приємні сюрпризи. Один з них був у Савранському районі: молодята після офіційної церемонії реєстрації шлюбу в РАГСі вранці 28 жовтня попрямували на виборчі дільниці за місцем своєї прописки, щоб у день весілля взяти участь у виборах нової Верховної Ради. Під оплески вони опускали бюлетені в урни.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Суми 
За даними окружної виборчої комісії, перемагає об’єднана опозиція, яка на 12-ту годину дня набрала третину голосів виборців. Друга — Партія регіонів (близько 22 відсотків). А ось «УДАР» Віталія Кличка — третій. Його підтримали майже 15 відсотків виборців. У мажоритарних округах, за попередніми підрахунками, опозицію підтримали в трьох округах, у стількох само округах підтримку отримала й Партія регіонів.
Владислав ЖМУРКОВ.
Чернігів 
У Чернігівській області у виборах народних депутатів України взяли участь 537070 виборців, що становить 61,08%. Під час прес-конференції в експертному клубі «Чиста політика» одразу після закриття виборчих дільниць координатор виборчого процесу громадської мережі «Опора» в Чернігівській області Євгеній Романенко та керівник чернігівського освітнього центру «Ініціатива» Павло Пущенко повідомили, що їхні майже 170 спостерігачів не зафіксували системних масових порушень. За попередніми підрахунками, найбільше голосів чернігівські виборці віддали партіям ВО «Батьківщина», Партії регіонів, КПУ, «УДАР», Радикальній партії Олега Ляшка та «Свобода». В одномандатних округах лідерами виборчих перегонів на більшості виборчих дільниць були самовисуванці Ігор Рибаков, Іван Куровський, Микола Рудьковський, Владислав Атрошенко, представник ВО «Батьківщина» Валерій Дубіль та лідер Радикальної партії Олег Ляшко.
Сергій ПАВЛЕНКО.
Запоріжжя 
В обласному центрі та в регіоні проголосували майже прогнозовано. І, як свідчать попередні результати, — значною мірою за Партію регіонів та комуністів. Найпроблемнішим округом під час кампанії став приміський 82-й. Тут рейтинговий кандидат від «УДАРу» Вадим Кривохатько значну частину кампанії провів чи просто під слідством (було терміново порушено чотири справи), чи взагалі в розшуку. З часом одні справи закривали, інші — заводили, одне слово, на окрузі не нудьгували. Щодо дня виборів, то, попри гучні заголовки на сторінках Інтернет-видань, особливих порушень не спостерігалося. Лише 74-й округ був, умовно кажучи, проблемним. І не дивно! Адже тут зійшлися три народні депутати, два діючі — Ярослав Сухий та Олексій Бабурін, та колишній — Петро Сабашук. Російський спостерігач помітив, як підвезли виборців і передали виборчі списки «невідомим стороннім особам» відразу на кількох дільницях. Особисті відвідини вашим кореспондентом трьох дільниць цього округу чогось екстраординарного не виявили. Щоправда, на дільниці № 230830 буквально на наших очах сталася напівкумедна пригода, яка закінчилася навіть прибуттям великої кількості правоохоронців (благе діло — райвідділ поряд). Жінка прийшла проголосувати з маленькими дітьми. Поки вона виконувала всі формальності з бюлетенями, двоє маленьких розбишак кинулися до дверей на вулицю. Мати з бюлетенями в руках — за ними вслід. Як результат — її повернули, склали протокол про порушення й викликали міліцейську підмогу.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.