Футбол. Ліга Європи. Груповий етап. 3-й тур. 25 жовтня.
Група К. «Рапід» (Австрія, Відень) — «Байєр» (Німеччина, Ліверкузен). 0:4 (Волльшайд, 37, Кастро, 57, 90, Белльарбі, 58).
«Русенборг» (Норвегія, Тронгейм) — «Металіст» (Україна, Харків). 1:2. Голи: Елюнуссі, 48, Марлос, 78, Гав’єр, 89.
«Русенборг»: Ерлунд, Гамбоа, Дорсін, Регініуссен, Страндберг, Дочкал, Чібуйке (Фредгейм-Гольм, 76), Свенссон, Діскеруд, Пріца, Елюнуссі. Тренер — Ян Йонссон.
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Торсільєрі, Гуйє, Фініньо, Торрес, Гав’єр, Бланко (Едмар, 72), Марлос (Ребенок, 90+1), Тайсон, Вілліан (Крістальдо, 46). Тренер — Мирон Маркевич.
Рефері — Олегаріу Бенкеренса (Португалія).
Тронгейм. Стадіон «Леркендаль». 11 000 глядачів. 0 градусів.
У зимових умовах харків’яни здобули трудову і дуже важливу перемогу. Вони, як то кажуть, довго запрягали, але вдало провели кінцівку поєдинку і схилили шальки терезів на свій бік. Хоча доводилося відігруватися. І тоді в пригоді стала індивідуальна майстерність лідерів команди.
Перший тайм, котрий відбувався під акомпанемент мокрого снігу, особливою видовищністю не вирізнявся. Господарі, зрозуміло, дуже прагнули забити. Однак оборона і воротар «Металіста» помилок не припустилися. А от одразу після перерви норвежці відкрили рахунок. Скориставшись неузгодженими діями оборонців гостей, Елюнуссі перекинув м’яча через Горяїнова у ворота.
Після цього харків’яни довго приходили до тями і могли пропустити ще. Але вистояли і поступово заволоділи ініціативою. І успіх не забарився. Марлос майстерно скористався фланговою передачею. А коли, здавалося, що все йде до нічиєї, Гав’єр ефектно і пробив штрафний. Перемога!
— Дуже розслабленими вийшли на поле мої підопічні, — сказав після зустрічі Мирон Маркевич. — Ми знали, що це сильний суперник. «Байєру» тут також дуже важко гралося і нам непросто було. «Русенборг» — команда з традиціями і навичками, відчувається вправна тренерська рука. Звичайно, хотіли виграти і домоглися цього. Попереду у нас ще багато ігор. І наступна — знову з норвежцями. Не думаю, що вона буде легкою...
Однак, хоча б що там казав Мирон Богданович, ми дуже сподіваємося, що у матчі проти «Русенборга» в Харкові 8 листопада «Металіст» офіційно оформить свій вихід з групи.
Голами покарали грубість
Група F. ПСВ (Нідерланди, Ейндговен) — АІК (Швеція, Стокгольм). 1:1 (Ленс, 80 — Карікарі, 61).
«Дніпро» (Україна, Дніпропетровськ) — «Наполі» (Італія). 3:1. Голи: Федецький, 2, Матеус, 42, Джуліано, 64, Кавані, 75 (п).
«Дніпро»: Лаштувка, Мандзюк, Мазух, Чеберячко, Стринич, Ротань, Джуліано, Федецький (Денисов, 82), Селезньов (Калинич, 58), Матеус, Зозуля (Канкава, 37). Тренер — Гуанде Рамос.
«Наполі»: Розаті, Гамберіні (Інлер, 88), Фернандес, Ароніка, Суньїга, Донадель, Место, Дземаїлі, Доссена (Пандєв, 52), Інсіньє, Варгас (Кавані, 52). Тренер — Вальтер Маццарі.
Рефері — Гусейн Гечек (Туреччина).
Дніпропетровськ. «Дніпро Арена». 30 043 глядача. 13 градусів.
Італійський клуб вважався найсерйознішим суперником. Але в Дніпропетровську гості більше демонстрували грубу гру, ніж суто футбольну виучку. Рефері матчу особливо не карав неаполітанців. Цю міссію на себе взяли дніпропетровці, відповідаючи на негідні вчинки гостей забитими м’ячами. «Дніпро» одразу дав зрозуміти, що його не залякати.
І господарі почали доводити свої серйозні наміри не зволікаючи. Вже на другій хвилині дніпропетровці вели перед! Ротань подав зі штрафного на Федецького, котрий, виявивши схвальну спритність, пробив влучно. Наша команда продовжила володіти ініціативою, диктуючи свої умови італійській.
Зрозумівши, що за допомогою винятково футбольних аргументів «каші» не звариш, гості почали діяти грубо. А нашим, як уже згадувалося, нічого не залишилося, як підтверджувати свою перевагу саме в ігрових моментах.
Після найбільшого зіткнення в першому таймі «Дніпро» знову покарав гарячих суперників. Після грубого порушення проти Мандзюка дніпряни розіграли штрафний, і в штовханині біля воріт неаполітанців Матеус знайшов шпарину і швиденько відправив туди м’яча.
Лише тоді, коли перевага господарів стала незаперечною, Маццарі зрозумів, що час кидати в бій своїх зірок, котрі чомусь в стартовому складі були відсутні. Після перерви він випустив на поле Кавані та Пандєва. На нетривалий час ініціатива перейшла до «Наполі». Одного разу дніпропетровців врятувала стійка воріт. Але Рамос відповів своїм козирем — ввів у гру Калинича. «Дніпро» темпу не збавив, і зусиллями Джуліано довів рахунок до надпереконливого.
Прикро, що рефері зустрічі на хамство гостей уперто не реагував, а от пенальті у ворота господарів знайшов. Утім, пропущений м’яч футболістів «Дніпра» надто не засмутив. Вони продовжували грати за своїм сценарієм, здобувши переконливу перемогу.
— Ми доклали величезних зусиль, щоб сьогодні домогтися позитивного результату, — сказав задоволений грою і результатом своєї команди Гуанде Рамос. — Удалося швидко вийти вперед, і це полегшило нам роботу. Знімаю капелюха перед своєю командою за те, що вона зробила все саме так, як ми домовлялися, і в нас все добре вийшло.
Отже, український клуб виграв усі матчі першого кола групового турніру! Тепер, зрозуміло, питання про продовження виступів навесні — майже доконаний факт. Хоча футболістам «Дніпра» варто серйозно поставитись до матчів, котрі залишилися...
Турнір повертається до свого дому
Гандбол. З 22 по 25 листопада у столичному Палаці спорту відбудеться ХV міжнародний турнір серед жіночих національних збірних «Кубок Турчина». Цього року в Києві змагатимуться команди України (тренер — Леонід Ратнер), Росії, Македонії, Угорщини, Нідерландів і Чехії.
На першому етапі учасники зіграють у підгрупах по три команди в кожній. На другому — стикові матчі (1а—1б, 2а—2б, 3а—3б). На турнір запрошено представників ЄГФ, президентів національних федерацій гандболу, легендарних гравців київського «Спартака» та голів обласних федерацій.