Під такою назвою в країні днями стартувала всеукраїнська інформаційна акція проти міліцейського свавілля. Протягом кількох місяців громадські активісти роздаватимуть інформаційні буклети та проводитимуть театралізовані дійства. Основна мета заходу — привернути увагу молоді до неправомірних дій правоохоронців. Адже, на думку волонтерів, вартові порядку нині масово порушують права українців.

Свій протест проти міліцейського свавілля молодь висловила й у столиці. Близько 100 активістів прийшли під стіни МВС, щоб звернутися до керівництва української міліції з вимогою посилити контроль за своїми підлеглими. Із собою вони принесли невеликий торт із зображенням усміхненого міліціонера в окулярах (на знімку).

— Кондитерський виріб ми принесли не для того, аби привітати чи подякувати працівникам відомства. А навпаки — нагадати людям у формі про їхні порушення, — зазначає один із учасників заходу Олександр. — Скажу вам, таких зловживань нині вистачає. Наприклад, проект «Ознайомлений — значить, озброєний» засвідчив: до 5 відсотків опитаних молодих людей вартові порядку застосовували фізичну силу, гумові кийки та інші засоби.

Загалом волонтери опитали близько двох тисяч студентів у різних регіонах і виявили: кожного третього респондента на вулиці зупиняли працівники патрульної служби без очевидних підстав. При цьому правоохоронці не представлялися і навіть погрожували. «Дійсно, таких порушень багато. Наприклад, в одному місті міліціонери забрали юнака до РУВС і навіть не зафіксували, що той перебуває там. При цьому вони погрожували хлопцю, обіцяли дзвонити, писати в його навчальний заклад, — зазначив один із організаторів акції Ярослав. Чоловік каже: «У більшості випадків люди не знають, що міліціонери порушують закон стосовно них». 

Активісти розробили та надрукували перелік простих правил, що робити, якщо тебе зупинили міліціонери. Інформаційні листівки роздаватимуть на вулицях столиці та ще в 19 містах.

Подібний захід пройшов і в Луганську. На акції був присутній активіст луганської правозахисної групи Юрій Косарев, який  не з чуток знає, що таке міліцейське свавілля. Рік тому його жорстоко побили правоохоронці. Однак невдовзі проти нього порушили кримінальну справу за напад на міліціонерів. Суд тривав більше року, і поки що справедливість на стороні Юрія. Однак справу не закінчено, і йому досі загрожує тюремне ув’язнення.

Самі міліціонери просвітницьку ініціативу схвалюють. Додають: випадків зловживань службовим становищем у своїх лавах намагаються позбутися. «Цього року було порушено 3 кримінальні справи щодо завдання тілесних ушкоджень працівниками міліції і, звичайно, з цим не хоче миритися ані керівництво МВС, ані громадськість», — зазначив деяким ЗМІ речник МВС Володимир Поліщук.

А поки молодь проводить свою просвітницьку діяльність, у столиці знову конфлікт за участі правоохоронців. Після футбольного матчу між командами «Динамо» (Київ) і «Металіст» (Харків) стався інцидент між фанатами «Металіста» та співробітниками підрозділу «Беркут». Вартові порядку повалили двох хлопців на землю, а потім жорстоко побили їх ногами. В МВС про цей інцидент знають і обіцяють розібратися у тому, що сталося.

А тим часом на Миколаївщині судять колишнього міліціонера за побиття молодих людей. Колишній правоохоронець Корабельного РУВС, який у ніч з 14 на 15 липня поточного року побив двох юнаків, нині постав перед судом. Його звинувачують у скоєнні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 296 (хуліганство), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень), ч. 1 ст. 122 (умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України.

Фото надано ПО «Поступ».