Управлінням СБ України в Чернігівській області порушено кримінальну справу стосовно чотирьох чернігівців за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст.143 (порушення встановленого законом порядку трансплантації органів або тканин людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Підозрювані працювали в Чернігівському обласному бюро судово-медичної експертизи (ОБСМЕ) та комунальному закладі «Чернігівське обласне патологоанатомічне бюро» і незаконно вилучали в померлих осіб анатомічні фрагменти, тканини та їх компоненти для подальшого продажу. Щоб приховати реальні обсяги протиправної діяльності, працівники моргів не додавали акти про вилучення анатомічних компонентів та фрагментів у донорів-трупів до медичних документів померлих, чим порушували вимоги ст. 16 Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині».

Зловмисники отримували згоду від родичів померлих про забір одного-двох незначних фрагментів анатомічних матеріалів для використання з науковою метою або надання медичної допомоги дітям. Насправді ж вилучали, бувало, й по 30 фрагментів тканин та кісток.

Під час проведення огляду місця, де проводився розтин трупів та зберігалися відібрані анатомічні матеріали, співробітниками УСБУ у спеціальному холодильному обладнанні було виявлено флакони ємністю 1 л та 0,5 л, в яких у стерильній рідині знаходилися вилучені біологічні тканини, а також поліетиленові пакети із замороженими фрагментами шкіри та кістками.

Як було попередньо встановлено під час розслідування, лише протягом 2011—2012 років у такий спосіб вилучили тканини опорно-рухового апарату, м’які та інші тканини у 159 померлих. Анатомічний матеріал надходив на спеціалізоване державне підприємство. А ось надлишок грошей за додаткові фрагменти тіл померлих розподілявся між членами злочинної групи. Триває слідство. З’ясовуються насамперед механізми здійснення оборудки між державними спеціалізованими службами Чернігова та Києва.

Чернігів.