Рівненщина має найвищий в Україні показник — 93,4 відсотка — за рівнем охоплення сімейними формами виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тут стараються, аби такі діти (які не мають опікунів) виховувалися не в інтернатах, а в прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. Станом на 31 жовтня на Рівненщині функціонує 66 прийомних сімей та 25 дитячих будинків сімейного типу, де виховується відповідно 137 та 175 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Всі вони перебувають під соціальним супроводом спеціалістів районних, міських, сільських та селищних центрів соціальних служб для молоді.

Такі цифри навів на засіданні колегії Рівненської ОДА, де розглядалися питання про забезпечення розвитку сімейних форм виховання, влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Віктор Марчук (на знімку). Він сказав, що тільки в цьому році до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді області звернулося 38 сімей та 24 особи з питань створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, тобто бажаючі виховувати згадані категорії дітей є.

Віктор Марчук сказав, що за десять місяців цього року виявлено та взято на первинний облік 228 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Про всіх них подбали: 14 дітей усиновлено, 142 влаштовано під опіку, піклування, 38 — в прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. На кінець жовтня невлаштованими в сімейні форми виховання залишалось 26 дітей, які протягом року набули відповідного статусу.

Позитивна динаміка розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, сприяла зменшенню кількості вихованців загальноосвітніх шкіл-інтернатів, що стало передумовою для реформування системи державних закладів області. Так, нині на Рівненщині залишилась єдина школа-інтернат для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, — комунальний заклад «Олександрійська загальноосвітня школа-інтернат» у селі Олександрія Рівненського району. Тут нині перебуває лише одинадцять вихованців. Їх у кілька разів менше, ніж персоналу, на утримання інтернату на рік витрачається 5,6 мільйона бюджетних гривень. Тож на колегії Рівненської ОДА було вирішено протягом десяти днів вивчити питання щодо подальшої «долі» інтернату. Свою думку щодо цього висловила на колегії і директор Олександрійської школи-інтернату Наталія Тарасович. Вона вважає, що не слід поспішати із закриттям закладу, оскільки їх вихованцям, які не прижилися у прийомних родинах чи дитячих будинках сімейного типу (а такі випадки мали місце), не буде куди повернутися.

Для реалізації права дитини на проживання в безпечній сім’ї необхідно розвивати цільові послуги для попередження розлучення дитини із сім’єю і стимулювати повернення в сім’ю. Як вважає начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Віктор Марчук, допомога сім’ї має надаватись на ранній стадії — реагування на різні причини. Так, цьогоріч в області службами у районах було проінспектовано 1 256 сімей, що опинились у складних життєвих обставинах. За результатами соціального інспектування ці сім’ї були взяті на облік та, за потреби, — під соціальний супровід. З досягненням позитивного результату знято із соціального супроводу 1441 сім’ю, де подолано складні життєві обставини, та 766 сімей, де їх мінімізовано.

На колегії Рівненської ОДА говорили також і про проблеми. Адже все ж трапляються поодинокі випадки, коли дітям незатишно у прийомних родинах та у дитячих будинках сімейного типу і вони просять повернути їх в інтернат. Не можна допускати розлучення рідних братів і сестер при виборі для них прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, бо діти скучають один за одним.

Рівне.

 

Фото автора.