У селі Сторожниця, що під Ужгородом, урочисто відкрили дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ). Тетяна та Йосип Єсенови, котрі виховують трьох власних доньок (наймолодшій із них лише три місяці), про його створення мріяли давно. Подружжя звернулося до служби в справах дітей і взяло на виховання ще чотирьох дівчаток. Організували будинок сімейного типу Єсенови у власному домі.

— Родина благополучна та має всі умови для того, щоби стати вихователями будинку сімейного типу, — розповіла Світлана Якімеліна, начальник обласної служби у справах дітей. — Радує і те, що вдалося зберегти родинні стосунки серед дітей, взятих на виховання: троє з чотирьох дівчаток — сестри.

— Ми зацікавлені, щоби якомога більше дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, були охоплені сімейними формами виховання. Тому батьки, стаючи вихователями таких будинків, можуть розраховувати на цілковиту підтримку з боку обласної влади, — наголосив заступник голови ОДА Михайло Попович.

ДОВІДКОВО

Закарпатська область — одна з лідерів в Україні за кількістю дитячих будинків сімейного типу: в 36 таких закладах виховуються 244 дитини. Протягом січня—жовтня 2012 року до ДБСТ та прийомних сімей влаштовано вже 39 дітей. За цей період в області було створено три будинки сімейного типу (в Тячівському та Ужгородському районах та в місті Мукачевому) і 5 прийомних сімей.

У дітей відтепер нові батьки.