Чому деякі галузі одержують безпрецедентні преференції і хто за це заплатить
Феросплавні підприємства протягом півроку заощаджуватимуть майже третину вартості електроенергії завдяки відповідній постанові уряду. До 1 березня 2013 року сума недоплат енергетикам становитиме, за різними оцінками, від 300 до 800 млн. гривень. Компенсувати ці втрати можна або підвищенням тарифів на електроенергію для інших споживачів, включаючи населення, або завдаючи збитків самим теплоелектростанціям. І залишаючи тим самим без заробітку тисячі робітників, у тому числі й шахтарів. Чому так сталося?
Тривожна традиція
1 жовтня Кабмін України прийняв постанову № 912 «Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств». Підприємства, які споживали протягом минулого року понад 60 млн. кВт-год і в собівартості продукції яких електроенергія становить не менше 30%, одержать можливість купувати енергію за спеціальним тарифом — 5 євроцентів за кВт-год замість теперішніх 9 євроцентів без обліку дотаційних сертифікатів. Це навіть менше, ніж платять деякі категорії населення. Пільги, швидше за все, одержать три феросплавні заводи, які контролює група «Приват». За оцінками експертів, вони заощадять від 300 до 800 млн. гривень.
Коли уряд ухвалював документ, Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив, що настільки великі преференції надаються підприємствам в обмін на соціальні програми й інвестиції в модернізацію. За рахунок пільг можна було б як мінімум на третину підвищити зарплату працівникам заводів. 
Або, як справедливо відзначив голова Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, істотно знизити ціну на власну продукцію.
Однак від модернізації, найімовірніше, відмовляться через відсутність часу, а зарплату підвищать, як це зазвичай буває, лише топ-менеджерам. При цьому не виключено, що феросплавники захочуть продовжити дію пільг. Це вже відомий сценарій, відпрацьований на ринку нафтопереробки: НПЗ, які також належать «Привату», роками не модернізуються лише тому, що пільги, які щорічно їм надають, жодним чином не впливають на ефективність виробництва.
Краще за інших
У такій ситуації досить дивною видається бездіяльність Антимонопольного комітету. За законом він має контролювати не лише антиконкурентні дії та змови підприємців, але й аналогічні рішення державних органів. А у випадку з тарифами для «Привата» є і те, і інше.
— У цій ситуації АМКУ може почати розслідування і назначити або пільги на електроенергію широкому колу споживачів, а не лише деяким компаніям, або взагалі скасувати їх для електрометалургів, — відзначає керівний партнер юридичної фірми «Астерс» Олексій Дідковський.
На неконкурентні пільги необхідно реагувати ще й тому, що вони можуть створити проблеми у відносинах зі Світовою організацією торгівлі. Низькі тарифи створюють штучні переваги наших виробників перед західними. Це може обурити останніх.
— Таку преференцію для українських підприємств можуть сприйняти країни-члени СОТ як приховане субсидування, і вона загрожує Україні розслідуваннями щодо українського експорту із введенням відповідних санкцій, — відзначив старший партнер юридичної фірми «Василь Кісіль і Партнери» Василь Кісіль.
Та й українські підприємства інших галузей можуть зажадати таких само пільг, вважає старший аналітик інвестиційної компанії «Трійка Діалог Україна» Сергій Невмержицький. «Якби був ринок прямих договорів, тоді зрозуміло — все прозоро: споживач знаходить постачальника за прийнятною ціною. А в нинішній ситуації незрозуміло, чим електрометалурги кращі за хімічну промисловість або сільське господарство», — каже експерт.
Ще одна причина, чому доцільність пільг для феросплавників необхідно поставити під сумнів, — це оприлюднені нещодавно схеми з ухилення групи «Приват» від податків. За даними «Деловой столицы», близько 200 млн. доларів прибутку, який отримали вітчизняні ферозаводи, «осіло» на банківських рахунках з різними офшорними прописками. Ще близько 100 млн. було «вимито» з бюджету заводів за рахунок закупівлі через таких само посередників імпортної марганцевої руди. Виходить, що власники феросплавних заводів навмисно «вимивають» з них гроші, але при цьому отримують від держави преференції за чужий рахунок. Країна при цьому втрачає валютні доходи.
Хоч трава не рости
Є і другий бік цієї медалі. Хтось має компенсувати втрати енергетиків. 
На позачергове раптове підвищення тарифів для звичайних людей чиновники поки що навряд підуть. Тому залишається зростання тарифів для бізнесу. Що це означатиме для численних металургійних, хімічних і машинобудівних заводів? Зниження конкурентоспроможності, скорочення виробництва, звільнення, соціальне напруження.
Не виключено, що злякавшись страйків, влада перекладе всю ношу нових пільг на самих енергетиків, у тому числі і на державні ТЕС. І тоді ситуація буде зовсім кепською. Адже лише з початку року борги за електроенергію в країні зросли на 20% і досягли майже 13,5 млрд. гривень, що еквівалентно безкоштовному споживанню енергії всією країною протягом двох місяців. Пільги для феросплавників лише погіршать ситуацію.
Брати гроші немає звідки. Підвищення цін на електроенергію до економічно обгрунтованого рівня не передбачено, а витрати енергогенеруючих компаній і ціни на вугілля зростають.
— Компанії працюють на межі рентабельності. І надання пільг на електроенергію окремим підприємствам загрожує заморожуванням енергетичних інвестпроектів і затримками у проведенні реконструкцій енергоблоків, у результаті чого збільшуватимуться ризики аварійних і віялових відключень, — вважає Сергій Невмержицький.
Мал. Олександра МОНАСТИРСЬКОГО.
P.S.
Тим часом, за 300 млн. гривень пільг можна було б модернізувати один блок ТЕС із продовженням строку експлуатації до 20 років і приведенням його екологічних показників до європейських стандартів. Якщо ж нічого не робити у цьому напрямку, а лише вимивати гроші, які могли б піти на модернізацію, уже через сім років низка енергоблоків просто вийде з ладу. Адже генерувальні потужності та мережі зношені на 80%. У підсумку феросплавники можуть залишитися не лише без дешевої, але навіть і без дорогої електроенергії. Але навряд чи нинішніх власників заводів це непокоїть, якщо вони мають намір продати свій феросплавний бізнес, підвищивши його вартість за рахунок преференцій.