Днями відбулася прес-конференція заступника голови Івано-Франківської облдержадміністрації Руслана Гусака (на знімку), який розповів журналістам «про плавне входження області в опалювальний період», тобто про готовність краю до осінньо-зимового сезону.
Незважаючи на те, що всі газові господарства та підприємства теплоенергетики Прикарпаття відрапортували про свою готовність розпочати опалювальний сезон, у місті Калуш він виявився на межі зриву через фінансові проблеми, що виникли на Калуській ТЕЦ, яка обігріває 80 відсотків міста. Та, як наголосив Руслан Гусак, «завдяки безпосередньому втручанню голови ОДА Михайла Вишиванюка, уряд виділив Івано-Франківській області 32,8 мільйона гривень, 26 мільйонів з яких піде на відшкодування  різниці в тарифах для міста хіміків. Державне підприємство «Укрінтеренерго» уклало договір із калуськими міськрадою та ТЕЦ, і з 1 січня 2013 року вся бюджетна сфера міста «перейде на забезпечення теплом від нього. Сьогодні ТЕЦ працює  в технічному режимі». До виділення згаданих коштів рівень оплати Івано-Франківської області за спожитий газ сягав 75 відсотків.
Про економію блакитного палива розповідав учасник прес-конференції директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Прокопів. Він повідомив, що за останні  п’ять років споживання газу прикарпатцями зменшилося вдвічі і становить приблизно 1 мільярд 6 мільйонів кубів завдяки тому, що місцеві підприємства «навчилися рахувати гроші». Наприклад, ТЕЦ працюють на вугіллі, Івано-Франківський цементно-шиферний завод у 10 разів зменшив споживання промислового газу, також перейшовши на буре вугілля. Щодо економічно обґрунтованих тарифів, то, на переконання головного «газовика», вони «мали б бути набагато вищі, адже держава дотує споживання газу населенням в 3—4 рази».
Чимало запитань у журналістів виникло й до директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Руслана Гайди. Зокрема, чи вплинуло на роботу підприємства масове відключення споживачів від центрального теплопостачання, тобто перехід на автономне опалення. Керівник теплокомуненерго відповів, що вкрай негативно. Адже із 52 тисяч місцевих споживачів на індивідуальне опалення перейшло 9600. Сьогодні, за його словами, дозвіл на відключення від центральних мереж дають тільки будинкам, а не окремим стоякам. Щодо боргів за послуги теплопостачання та подачі гарячої води, то було повідомлено, що мешканці міста заборгували підприємству 27 мільйонів гривень. І нині понад 12 тисяч справ з цього приводу перебуває у судах, але до послуг колекторів тепловики не вдаються.
Фото Миколи МАЦЮКА.
Довідково
На Прикарпатті стовідсотково опалюють усі медичні заклади.