Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур. 24 жовтня.
Група А. «Динамо» (Хорватія, Загреб) — ПСЖ (Франція). 0:2 (Ібрагімович, 33, Менез, 43).
«Порту» (Португалія) — «Динамо» (Україна, Київ). 3:2. Голи: Варела, 15, Гусєв, 21, Мартінес, 36, 78, Ідейє, 72.
«Порту»: Елтон, Данило, Майкон, Отаменді, Мангаля, Лучо, Фернандо, Моутінью (Дефур, 76), Варела (Атсу, 65), Родрігес (Лопес, 90+2), Мартінес. Тренер — Вітор Перейра.
«Динамо»: Шовковський, Бетао, Михалик, Хачериді, Тайво, Гармаш, Вукоєвич (Кранчар, 84), Велозу, Ярмоленко, Гусєв, Ідейє. Асистент тренера — Олексій Михайличенко.
Рефері — Павел Краловець (Чехія).
Порту. Стадіон «Драгау». 29 317 глядачів. 17 градусів.
Група В. «Арсенал» (Англія) — «Шальке-04». 0:2. «Монпельє» (Франція) — «Олімпіакос» (Греція). 1:2.
«Шальке-04» — 7 очок, «Арсенал» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Монпельє» — 1.
Група С. «Зеніт» (Росія) — «Андерлехт» (Бельгія). 1:0. «Малага» (Іспанія) — «Мілан» (Італія). 1:0.
«Малага» — 9, «Мілан» — 4, «Зеніт» — 3, «Андерлехт» — 1.
Група D. «Боруссія» (Німеччина, Дортмунд) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 2:1. «Аякс» (Нідерланди) — «Манчестер Сіті» (Англія). 3:1.
«Боруссія» — 7, «Реал» — 6, «Аякс» — 3, «Манчестер Сіті» — 1.
Либонь, сьогодні авторитет київського «Динамо» в Європі такий, що на його матчі в Порту зібралося лише половина стадіону. Однак вона дуже вправно, злагоджено і потужно підтримувала свою команду. А та своєю грою з усіх сил намагалася віддячити за гарячу підтримку доброю грою. І в більшості випадків це у неї виходило на найвищому рівні — злагоджено і на максимальних швидкостях.
Стосовно динамівців, то вони цього разу не мали вигляду приречених, як було, скажімо, у Парижі. Але, давайте будемо відвертими, і до своїх найкращих кондицій вони поки ще надто далекі. Щось важливе зникло у діях Брауна Ідейє. Він давно не забивав, тому замість його бомбардирської пісні на повні груди останнім часом ми бачили невпевнені дії на вістрі атаки. Але в Порту Браун, це дуже приємно, показав себе з найкращого боку. Був активний у першому таймі, а після перерви показав своє вміння найкращим чином. Вправно прийнявши горішню передачу від Андрія Ярмоленка, він зробив все як слід: пробив потужно і влучно. І рахунок став — 2:2
Погодьтеся, що великих ілюзій стосовно виступу «Динамо» в Португалії його прихильники не плекали. Найбільше вони побоювалися, щоб, не дай Боже, не повторився паризький варіант. Побоювання виявилися марними. Кияни цього разу в положенні принижених не опинилися.
Господарі, як і очікувалося, одразу пішли вперед великими силами. А наші дуже старалися і оборонялися, як могли. Але таки пропустили. Дали можливість Варелі прийняти передачу в карному майданчику і пробити влучно під поперечину.
Такий хід подій ніби не передрікав нам нічого приємного. Але «Динамо» вистояло, а ще намагалося організувати контргру. І оті потуги виявилися недаремними, бо після майстерно поданого кутового Мігелем Велозу гості ефектно встановили рівновагу. Це Олег Гусєв головою влучив у ворота Елтона.
Можливо, перший тайм так би й завершився нічиєю, але динамівці самі собі наробили клопотів. Під час чергової атаки «драконів» невдало зіграв Євген Хачериді, далі Тарас Михалик завадив Олександру Шовковському зафіксувати м’яча. Цим і скористався Мартінес.
Про те, за яких обставин Ідейє встановив рівновагу, ви вже проінформовані. Тоді б і завершитися поєдинку. Але, як відомо, матч триває 90 хвилин. І так судилося, що Мартінес у результаті потужної, на космічних швидкостях, атаки знову вивів «Порту» вперед.
Дуже сумно, що так сталося. Адже нічия з лідером сприяла б одужанню гравців київського «Динамо» насамперед у психологічному плані.
Уже в аеропорту перед відльотом до Києва мені вдалося з допомогою мого давнього приятеля Бориса Іщенка, котрий працює з динамівськими португаломовними гравцями, взяти коротеньке інтерв’ю у Мігела Велозу.
Півоборонець збірної Португалії та київського «Динамо» сказав:
— Ніхто не ставить під сумнів силу «Порту». То дуже хороша команда з відмінним ігровим ансамблем. Але я особисто особливо засмучений і злий, що ми програли. Коли їхав на матч, хотів перемогти, але, на жаль, це виявилося неможливим. Але, сподіваюся, ми почали рухатися в бік позитивних перемін...
Олексій Михайличенко:
— Як на мене, гра вийшла досить цікавою і змістовною. Стосовно наших командних дій, то хоч рахунок на табло цього не підтверджує, але вважаю, тактика на цей поєдинок була обрана такою, що ми могли домогтися позитивного результату. Але, на жаль, індивідуальні помилки привели до невдачі.
Наше турнірне становище, звичайно, ускладнилося. Однак з огляду на той факт, що ми маємо провести ще три матчі, два з яких — з нашими прямими конкурентами за вихід із групи, то шанси в нас залишаються. І вони — досить пристойні. Тому готуватимемося до наступної зустрічі.
Сьогодні ми не дозволили «Порту» застосувати гостро атакуючий футбол, у який ця команда звикла грати. Протягом матчу португальці всього чотири рази били по наших воротах, але господарі продемонстрували майже стовідсоткову реалізацію. Тому, з одного боку, потрібно говорити про індивідуальну майстерність футболістів «Порту», а з другого боку, я все-таки схильний до того, що наші індивідуальні помилки й нереалізація індивідуальної майстерності не дозволили спрацювати командній тактиці й домогтися позитивного результату.
Скажу, що ми не грали на нічию. Просто в певні моменти припустилися тих чи інших помилок, які призводили до м’ячів у наші ворота.
— Чи здатна команда прогресувати?
— Звичайно. Ми б не прийшли працювати в неї, якщо б не вірили в успіх. Поважаємо й любимо цю команду, у якій провели більшу частину свого життя, але, крім цього, ми й справді віримо, що хлопці готові до тієї роботи й тієї гри, які ми їм запропонуємо. Звичайно, дуже шкода, що ця перебудова дається дуже важко, але нікуди ми від цього не дінемося.
Вітор Перейра:
— Гадаю, ми показали гру відмінної якості. Наші футболісти виявили себе протягом всієї зустрічі. Ми заслужили перемогу й три очки. Проте «Динамо» — команда дуже швидка й небезпечна, і з нашого боку повинна була бути відповідна гра. Тому ми прагнули діяти в атакуючій манері, але суперник не дозволяв нам це робити повною мірою. Сім наших гравців працювали просто на виснаження. Їм було важко виходити на матч проти такого сильного суперника. Відносно пропущених нами м’ячів, то вони наслідок того, що, вважаю, наша лінія оборони цього разу зіграла слабко.
— «Порту» забило три м’ячі, практично нічого не створивши біля воріт «Динамо». Чого тут було більше: удачі чи індивідуальної майстерності?
— Фортуна змушує нас багато працювати.
— Чого ви чекаєте від відповідної зустрічі в Києві?
— Повторюю, «Динамо» — дуже сильна команда з відмінними виконавцями. Тому не сумніваюся, що в Києві ми стикнемося з певними труднощами. Але настрой у нашої команди найкращий. Другий матч проти «Динамо» проведемо точно з такою само віддачею, як це було сьогодні. А ще матимемо час попрацювати над припущеними помилками...
Порту — Київ.
 
 
Автор двох м'ячів — Джексон Мартінес.
Фото Віктора Перегняка.