Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у четвер провів зустріч з Головою Місії Канади зі спостереження за парламентськими виборами в Україні у 2012 році пані Рейнел Андрійчак (на знімку).

В. Литвин подякував за роботу Місії, зазначивши, що спостерігачі «працюють дуже активно і демонструють толерантність». Керівник парламенту висловив готовність і надалі надавати всіляке сприяння роботі представників Місії.

Своєю чергою, пані Р. Андрійчак повідомила, що у складі Місії працюють майже 400 осіб, метою роботи яких є спостереження за виборчим процесом. За підсумками роботи Місії буде підготовлено відповідний звіт та рекомендації щодо вдосконалення виборчого процесу.

Вона також високо оцінила рівень двосторонніх україно-канадських взаємин та їх парламентської складової.

Під час зустрічі сторони, серед іншого, обговорили питання щодо виборчого законодавства. В. Литвин нагадав, що чинний закон про вибори є результатом компромісу, водночас висловивши думку, що він потребує змін у частині підвищення рівня відповідальності депутата перед виборцями. «Виборча система має бути підпорядкована одній меті — мати відповідального депутата, який би відчував потреби людей і необхідність служіння їм», — сказав він.

Керівник парламенту вважає, що такі зміни мають стати предметом розгляду Верховної Ради наступної каденції.

В. Литвин також висловив переконання, що після виборів в Україні має відбутися широкий діалог щодо шляхів її подальшого розвитку та напрацювання «єдиної платформи», на основі якої вирішуватимуться усі чутливі питання внутрішньої та зовнішньої політики.

Сторони також наголосили на важливості адекватного сприйняття політиками результатів виборів, які є волевиявленням людей, та підвищення відповідальності самих виборців і розуміння того, що кожен голос є вирішальним.

Прес-служба Верховної Ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.