Виборча кампанія добігає кінця. У неділю Україна обиратиме новий парламент. Яким буде законодавчий орган країни і які сили представлятиме, зрозуміємо вже незабаром. А нині можемо лише констатувати: виборча кампанія виявилася напрочуд напруженою.

Перед її початком експерти зауважували, що оскільки більшість чиновників мають досвід виборів 2004 року, то й використання адмінресурсу буде незначне. Проте реальність виявилася зовсім іншою. Посадовці навіть під час виконання службових обов’язків не соромилися агітувати за кандидатів, хоча законодавство прямо забороняє це робити.

Досить великою виявилася кількість двійників та технічних кандидатів. Експерти зафіксували близько 40 округів в яких балотуються «клони» (кандидати мають по 2—3 однофамільці). Таку технологію використовують з різною метою — заплутати виборця, що спостерігалося в більшості випадків, або для підвищення рейтингу самого претендента.

Ще й досі на слуху скандал, який мав місце у Дніпропетровську. Там лідеру профспілкового руху запропонували за винагороду стати технічним кандидатом. Ця історія набула широкого розголосу і не лише в нашій країні. Проте дивною виявилася реакція деяких посадовців. Скажімо, дніпропетровського міського голову не так обурила спроба підкупу, як те, що один із співрозмовників записав розмову та оприлюднив її.

І якщо ситуація із двійниками врешті-решт стає зрозумілою, то з порушниками виборчого законодавства боротися виявилося не так уже й просто. Апеляції до Центральної виборчої комісії щодо дій деяких кандидатів часто-густо залишалися без задоволення. Адже винести попередження ЦВК може лише в тому разі, якщо є відповідне рішення суду. А останні часто діяли доволі вибірково. Та й попереджень, власне, може бути безліч — закон забороняє знімати з перегонів порушників.

«Багато хто нарікає, що немає дієвого механізму відповідальності кандидатів за порушення виборчого законодавства. Як на мене, то і добре, що немає скасування реєстрації з цих підстав. У нинішній ситуації ця норма працювала б, швидше, проти справедливості виборчого процесу, адже відкривала б простір для маніпуляцій», — переконаний заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Особливістю останнього етапу кампанії, за словами голови КВУ Олександра Черненка, стала величезна кількість «чорного піару». «У футболі є такий термін, як «фол останньої надії». У багатьох кандидатів сьогодні — це «фол останньої надії». Вони починають вигадувати якісь брудні листівки, компромати, неіснуючі обвинувачення», — зазначив він. Серед найпоширеніших напередодні виборів порушень, за його словами, був також і прямий грошовий підкуп виборців. Особливо ним користалися кандидати, що балотуються в мажоритарних округах. Однак, зауважив О. Черненко, належного реагування на факти підкупу з боку правоохоронних органів не було: порушено лише одну кримінальну справу за фактом підкупу виборців у Луганській області, тоді як тільки КВУ зафіксував десятки таких випадків.

Та найбільшу тривогу суб’єктів виборчого процесу і міжнародних спостерігачів все-таки викликало формування виборчих комісій. Адже добре відома теза: неважливо, як голосують, а важливо, як рахують. У результаті жеребкування місця в комісіях у переважній більшості дісталися маловідомим партіям. У підсумку вони банально продавалися. Тож ЦВК доводилося мало не щодня вносити зміни до складу комісій.

На думку представників міжнародної організації зі спостереження за виборами CІS-EMO, присутність членів маловідомих партій у складі виборчих комісій хоча і є технологією, проте висувати претензії немає кому. Адже закон про вибори ухвалювався консолідовано представниками більшості та опозиції.

Водночас заступник директора Департаменту Європи та Азії ІFES Ґевін Вайс переконаний: процес формування складу виборчих комісій примушує спостерігачів із подвійною увагою стежити за їх роботою у день волевиявлення.

«До складу виборчих комісій увійшли представники непопулярних партій. Тепер вони склали із себе повноваження і поступилися місцем представникам інших осередків. Постає запитання: а навіщо вони прагнули отримати більшість у складі комісій? Тож якщо у день виборів буде задокументовано свідчення порушень з боку виборчих комісій, їх втручання у волевиявлення виборців — це дасть підстави міжнародній спільноті для недовіри до результатів голосування», — сказав він.

Про можливість маніпуляцій 28 жовтня заявили й народні депутати від фракції «БЮТ-«Батьківщина» Володимир Бондаренко та Володимир Ар’єв. За їхніми словами, цього дня можливе застосування технології так званої «косинки». Коли люди, які представляють інтереси однієї політичної сили, приходитимуть голосувати за чужими даними. Допомагатиме їм у цьому «мічений» член виборчої комісії. «Ми попередили членів комісій про неприйнятність таких фальсифікацій, що карається 3—5 роками позбавлення волі», — наголосив В. Бондаренко.

І хоча побоювань щодо можливості невизнання виборів достатньо, на думку того-таки Олександра Черненка, не варто йти на виборчу дільницю з апріорним настроєм, що все вже визначено й буде сфальсифіковано. «Повірте, в бага-тьох випадках, я думаю, у переважній більшості, усе буде добре. Більшість членів комісій — нормальні, порядні люди, це не брудні фальсифікатори, як багатьом здається», — заявив він.

Тим паче що запобігти зловживанням може, по-перше, реально висока явка виборців, а по-друге, велика кількість спостерігачів. Адже на карту поставлено дуже багато.

Пам’ятка 

28 жовтня виборчі дільниці будуть відчинені для голосування з 8-ї години ранку до 20-ї години вечора. (Зверніть увагу: у ніч з 27 на 28 жовтня стрілки годинника буде переведено на годину назад). Виборцю, за пред’явлення певного документа, що посвідчує особу, буде надано два бюлетені різного кольору. Один — для голосування за політичну партію, інший — за мажоритарного кандидата. Проти прізвища кандидата чи політичної сили, яких підтримує виборець, можна поставити позначку «+» або будь-яку іншу, яка засвідчить волевиявлення. До того ж в одному бюлетені може бути лише одна позначка. Після цього виборець особисто опускає заповнений бюлетень до виборчої скриньки.

У разі, якщо виборець, заповнюючи бюллетень, припустився помилки, то він може невідкладно одноразово звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, щоб той видав йому інший виборчий бюлетень. Неправильно заповнений бюлетень під час підрахунку голосів не враховуватимуть і вважатимуть не використаним.

ДОСЛІВНО

Голова Інформаційного управління УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря):

«Продаючи свій голос за будь що, починаючи від синонімічної гречки і закінчуючи солодкими обіцянками, які, очевидно є нездійсненними, людина ганьбить себе як особистість, як громадянина, і тому нехай не скаржиться, чому ми так погано живемо, чому не приймаються правильні закони, чому крадуть гроші і так далі».

ЦИФРА

ЦВК зареєструвала офіційних спостерігачів: від міжнародних організацій та іноземних держав — 3797 осіб, від громадських організацій — 19545 осіб, від кандидатів і партій — 85620 та 114494 особи відповідно.

ДОВІДКОВО

Відповідно до моніторингу, здійсненого Комітетом виборців України, на місцях діяли цілі мережі з підкупу виборців. Підкуповували всім: грошима, продуктовими наборами, безплатними побутовими, соціальними, медичними послугами. І навіть оплачували оренду землі.