Президент Віктор Янукович дав зелене світло в Харківській області новому етапу в розвитку газовидобувної галузі України. Учора він взяв участь у церемонії початку буріння першої пошукової газової свердловини «Біляївська-400». У церемонії також взяли участь міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко й керівник компаній «Shell» в Україні Грехем Джон Тайлі.

Буріння відбуватиметься згідно з договором про спільну діяльність ДК «Укргазвидобування» і компанії «Shell», яким передбачено проведення пошуку, розвідки й видобутку вуглеводнів на території Харківської області в ущільнених піщаниках загальною площею близько 1300 кв. метрів. Співробітництво відкриває для України можливість видобутку газу новим, нетрадиційним способом. Завдяки сучасним технологіям та інвестиціям уперше буде задіяно значні ресурси газу ущільнених піщаників.

— Сьогодні ми стали учасниками події, знаменної не тільки для Харківської області, а й для всієї нашої країни. Ми відкриваємо першу вишку, яка буритиме свердловину для добування газу на глибину 5250 метрів. Умови для ведення бізнесу й вкладення інвестицій, які створені за останній час в Україні, є гарною мотивацією для підприємців. Можливість відкриття бізнесу й початку робіт протягом короткого періоду часу, оформлення всіх документів для таких масштабних проектів, які пов’язані з екологією й життєдіяльністю нашої країни, підтримуються на державному рівні, — підкреслив В. Янукович.

 

Харків.

Довідково

Плановані терміни буріння першої пошукової свердловини — п’ять-шість місяців, проектна глибина — 5250 метрів. Початковий етап пошуково-розвідувальних робіт передбачає також буріння ще декількох пошукових свердловин протягом трьох-чотирьох років. Після завершення початкового етапу робіт витрати «Shell» на спільну діяльність можуть сягнути 200 мільйонів доларів США.