У Львові цього року зможуть проголосувати понад 400 осіб без постійного місця проживання, яких у народі називають безхатченками.
Ідеться про виборців, які отримали тимчасову прописку в центрі обліку та нічного перебування бездомних громадян на вулиці Кирилівській, 3а.
Минулого року 77 таким особам з допомогою соціальних працівників було відновлено паспорти.
— Юридично всі жителі центру мають право проголосувати, — каже начальник управління соціального захисту Львівської міськради Наталія Федорович. — Соціальна функція — впливати на процеси в державі — для них дуже важлива.
Центр обліку безхатченків у Львові надає послуги, які мають індивідуальний та конфіденційний характер. Як розповіли у міській раді, з початку року було зареєстровано близько 1300 осіб, 700 з яких отримали тимчасову реєстрацію.
Безхатченкам видають посвідчення про взяття на облік і тимчасову прописку, сприяють у відновленні документів, майнових та житлових прав, надають консультаційні послуги.
У практиці центру є випадки, коли бездомні втратили паспорти ще 25—30 років тому, не мають підтвердження належності до громадянства. Це єдиний у Львові державний заклад, який здійснює соціальне обслуговування безхатченків.