Учора вулицями столиці пройшла протестна акція-автопробіг «Київський автомайдан». Підприємці з п’яти регіонів країни, серед яких чимало учасників так званого податкового майдану 2010 року, вимагали від влади навести лад у країні. І нарешті припинити нищення малого та середнього бізнесу. Почати учасники акції запропонували можновладцям з вирішення питань з ринками. Повернути останні у комунальну власність і хоча б на двадцять другому році незалежності прийняти окремий закон, який би чітко регулював їхню діяльність. Чиновники до зустрічі з мітингувальниками також підготувалися. Ні, не закон прийняли, просто дорогу їм завчасно перегородили. Однією із зупинок автопробігу мала стати Генеральна прокуратура. Та доїхати до будівлі учасникам не вдалося. Довелося спішуватися зі своїх залізних коней.
Та навіть після цього підійти до святая святих — будівлі Генпрокуратури — з першого разу не вдалося. На шляху колони уже піших мітингувальників стали люди у формі. Зіславшись на рішення вищих інстанцій, заборонили під прокурорськими вікнами акцію протесту влаштовувати. «Усе до того йде, що скоро взагалі заборонять групами більше трьох осіб збиратися», — іронізували в натовпі.
Правдами і неправдами, але помахати прапорами та через гучномовець озвучити на всю вулицю свої проблеми та вимоги учасникам акції таки вдалося. Щоправда, кого б не запрошували до слова, говорили усі майже про одне: торговці з ринків втомилися працювати поза законом і платити тіньові побори абикому.
— Тут зібралися підприємці з як мінімум п’яти областей країни. Люди приїхали з Одеси, Львова, Кривого Рогу, Чернігова та Києва, — розповідає Руслан Секела, голова Всеукраїнського комітету «Наступ». — Чому саме тепер? Бо більше немає сил терпіти. Уже два роки триває системне знищення малого та середнього бізнесу. Сьогодні ми говоримо про тих, хто працює на ринках України. Підприємців витісняють у тінь: примушують працювати без офіційних договорів, без чітко визначених місць. Тільки уявіть, я маю приклади, коли так звані керівники ринків заключали договори строком на два тижні. Тобто людина працює лише доти, доки платить.
Між тим, переконують учасники акції, підприємці не проти платити. Але тут є важливий нюанс: вони хочуть гроші віддавати державі у бюджет, а не окремим особам у кишені. Окрім того, це ще й дешевше для них буде. Адже нині є інформація, що неофіційні платежі за місце на одному з одеських ринків сягають сум у 1,5 тисячі доларів на місяць. Тому вимагають підприємці Генеральну прокуратуру розібратися з цим. І провести правовий аналіз щодо законності відчуження ринків в Україні. Учасники акції переконані, приватні власники отримали більшість ринків незаконно, а тому мають повернути їх у комунальну власність.
Свої вимоги учасники пішого автопробігу оформили у зверненні, яке передали до Генпрокуратури. «Ми звернення передамо, але насправді усі документи, які необхідні їм, щоб розібратися у ситуації, у них є. Так само вони є в Адміністрації Президента. Лише результату, на жаль, немає», — каже Р. Секела.
Тим часом, два тижні тому Віце-прем’єр-міністр України — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час відвідин одеського ринку «Привоз» заявив: закон про регулювання діяльності ринків необхідно ухвалити до 2013 року. Відповідний проект уже, буцімто, розроблено й  навіть погоджено з підприємцями. Учасники акції, до речі, слова чиновника підтвердили. Проект закону не просто бачили, а навіть свої поправки і зауваження надали. Остаточний варіант документу, мовляв, готується. Та підприємці дуже сподіваються, що його таки буде прийнято найближчим часом. «Він хоча і не ідеальний, як і будь-який інший проект, але у ньому прописано важелі, які у подальшому зможуть врегулювати конфлікти, які виникають сьогодні», — сказала Наталія Шарапова, підприємець з Одеси, де з 1 жовтня доведені до відчаю підприємці переселилися у наметове містечко навпроти будівлі облдержадміністрації. «Свого часу Генпрокурор сказав: якщо обласному прокуророві не вистачить сил, щоб навести лад, у тому числі й на ринках, то в Одесу приїде спецгрупа слідчих з Генпрокуратури. Хотілося б, щоб ця спецбригада уже пакувала валізи».
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.