Семен СЕМЕНЧЕНКО, «Самопоміч»:
— Парламент одразу має розпочати видавати потрібні країні рішення. Вони мають бути узгоджені та проголосовані пакетом. Щоб не виникало такої ситуації, коли між необхідністю вирішення ситуації та прийняттям закону минали місяці. Нині лунає багато пропозицій щодо змін до Регламенту, Конституції. Але ми передусім повинні розуміти: у країні йде війна. І не на часі змінювати Конституцію та Регламент. Для вирішення питань мешканців окупованих територій має бути сильним Комітет з питань нацбезпеки та оборони. І якщо він нормально працюватиме і координуватиме дії силових структур, проблему Донбасу ми розв’яжемо швидко.
Денис СИЛАНТЬЄВ, Радикальна партія Олега Ляшка:
— Пріоритетними рішеннями для нового парламенту має стати реанімація економіки і проблеми сходу. Це дві проблеми, над якими має зосередитися парламент і за короткий час дати правильні відповіді. А своїм завданням у парламенті вважаю передусім здоров’я нації.
Борис ФІЛАТОВ, самовисуванець, виборчий округ №27, Дніпропетровська область:
— Настрій у нас конструктивний. Хоча багато хто передчуває бійки чи з’ясування стосунків. Я не можу відповідати за інших, лише за себе. Якщо мене не чіпатимуть, звісно, я не збираюся конфліктувати, розпускати руки. А там — побачимо. Нині можливі будь-які сценарії. Нічого не можна виключати. Побачимо, як поводитимуться представники Опозиційного блоку. Треба думати про реформу, а не з’ясовувати стосунки. Ми, новообрані депутати, учасники добровольчих батальйонів, наразі ведемо перемовини про створення міжфракційного об’єднання.
В’ячеслав КОНСТАНТИНОВСЬКИЙ, «Народний фронт»:
— Перед новою Верховною Радою — величезна відповідальність, більша, ніж в усіх попередніх парламентів. Адже ані такого складного часу, ані такої відповідальності ще не було ніколи. Дай Бог, щоб усі це розуміли і всі питання вирішували голосуванням.
Усім відомий із часів Майдану легендарний «козак» Михайло ГАВРИЛЮК (обраний народним депутатом в окрузі № 95, Київська область, «Народний фронт») на генеральну репетицію, на якій новообраних депутатів навчали користуватися системою «Рада», натискати кнопки та вмикати мікрофон для виступу, запізнився.
— Спізнився, бо наш транспорт як ходить? Якби я був на своїй машині, можливо, не спізнився б, — зізнався він журналістам. — Але нічого, я постараюся надалі, щоб таке не повторилося.
На запитання, де нині живе, М. Гаврилюк відповів: «Нехай це залишиться таємницею. Бо стоятимуть у мене біля під’їзду черги, а я хочу спокійно спати». Квартиру «новоспечений» депутат наразі винаймає — допомагають однопартійці. У готелі, каже, «не гоже козакові жити», бо козак має перебувати на своєму окрузі, біля своїх виборців.