Прем’єр Микола Азаров вважає, що політичні опоненти ігнорують «очевидні факти», які свідчать про позитивні результати діяльності уряду. «Щойно опубліковано звіт Світового банку і міжнародної фінансової корпорації Doіng Busіness-2013. У цьому глобальному аналітичному рейтингу країн щодо умов ведення малого і середнього бізнесу Україна піднялася одразу на 15 сходинок. Отож наша держава продемонструвала найбільший прогрес з-поміж європейських країн», — повідомив він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів.

А найбільше зростання рейтингу стосується показника «простота започаткування бізнесу», де Україна піднялася на 66 позицій і нині посідає 50-те місце в світі. На 18 позицій поліпшилися й позиції України у сфері оподаткування, тож М. Азаров вважає ці висновки експертів відповіддю тим, хто закликає до скасування Податкового кодексу. Також рейтинг Світового банку поставив Україну в ряд трійки країн-лідерів, які здійснили найпомітніші та найефективніші реформи у своїй економіці, повідомив прем’єр.

Утім, вважає М. Азаров, позитивні тенденції видно не тільки на папері. «Вже третій рік поспіль в країні зростає внутрішній товарообіг, що свідчить про стале зростання купівельної спроможності громадян, правильність курсу на розвиток саме внутрішнього споживання і до того ж вітчизняних товарів», — підкреслив прем’єр. Водночас він визнає, що ризиків та недоліків розвитку бізнесу в Україні ще чимало, про що, зокрема, свідчить аналітичний звіт Світового банку. З огляду на це глава уряду доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з Міністерством фінансів та Держпідприємництвом проаналізувати висновки та зауваження, які містяться у вищезгаданому рейтингу, та запропонувати план практичних дій на наступний рік.

Приміром, вже давно таких практичних дій потребує ситуація, що склалася на вітчизняних нафтопереробних підприємствах. Більшість з них сьогодні простоюють, оскільки не відповідають сучасним вимогам, тож міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко (на знімку у центрі) представив проект закону про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо стимулювання реконструкції та модернізації об’єктів нафтопереробної галузі. Та важливо, щоб ці пільги не стали черговим лобістським кроком з підтримки власників НПЗ, котрі після придбання цих активів фактично не вкладали коштів у їхню модернізацію.

Звернувшись до теми парламентських виборів, прем’єр запевнив, що уряд зробив усе можливе, щоб вони відбулися максимально відкрито, прозоро і безперешкодно і для політичних сил, і для виборців. Також він закликав місцеві органи влади створити для всіх без винятку партій і кандидатів належні умови для зустрічей з виборцями та агітації, а правоохоронні органи мають оперативно реагувати на звернення стосовно будь-яких порушень закону. При цьому він з посиланням на дані моніторингу Держтелерадіо повідомив, що опозиційні сили у півтора-два рази більше були представлені в теле- і радіоефірі, друкованих ЗМІ та в Інтернеті, ніж провладні сили. «На провідних загальнонаціональних телеканалах за період з 24 вересня по 14 жовтня 2012 року обсяг ефірного часу, присвяченого висвітленню дій та точок зору представників опозиції, був на 62 відсотки більшим, ніж обсяг ефірного часу, який використали представники влади разом з представниками Партії регіонів», — сказав М. Азаров.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.