Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий етап. 3-й тур. 23 жовтня.
Група Е. «Нордшеллан» (Данія) — «Ювентус» (Італія). 1:1 (Бекманн, 50 — Вучінич, 81).
«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Челсі» (Англія, Лондон). 2:1. Голи: Тейшейра, 3, Фернандіньо, 52, Оскар, 88.
«Шахтар»: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Рац, Гюбшман, Фернандіньо, Тейшейра (Ілсіньо, 82), Мхітарян, Вілліан (Коста, 88), Адріано. Тренер — Мірча Луческу.
«Челсі»: Чех, Іванович, Давид Луїс, Террі, Коул, Мікель, Рамірес, Мата, Лемпард (Азар, 18), Оскар, Торрес (Старрідж, 72). Тренер — Роберто Ді Маттео.
Рефері — Дамір Скоміна (Словенія).
Донецьк. «Донбас Арена». 51 490 глядачів.  8 градусів.
Група F. БАТЕ (Білорусь) — «Валенсія» (Іспанія). 0:3. «Лілль» (Франція) — «Баварія» (Німеччина). 0:1.
«Валенсія», БАТЕ, «Баварія» — по 6 очок, «Лілль» — 0.
Група G. «Спартак» (Росія, Москва) — «Бенфіка» (Португалія). 2:1. «Барселона» (Іспанія) — «Селтік» (Шотландія). 2:1.
«Барселона» — 9, «Селтік» — 4, «Спартак» — 3, «Бенфіка» — 1.
Група H. «Манчестер Юнайтед» (Англія) — «Брага» (Португалія). 3:2. «Галатасарай» (Туреччина) — ЧФР (Румунія). 1:1.
«Манчестер Юнайтед» — 9, ЧФР — 4, «Брага» — 3, «Галатасарай» — 1.
Донецький «Шахтар» уже вкотре приніс радість своїм прихильникам. Напередодні зустрічі з «аристократами» і гравці, і тренерський штаб чемпіона України без зайвого пафосу обіцяли взяти гору над чинним переможцем Ліги чемпіонів. І вони могли дозволити собі такі слова, бо колектив нині перебуває у блискучій формі. А його командна злагодженість інколи просто вражає.
Зрозуміло, що це не сталося несподівано. За плечима колективу клубу, гравців і тренера Мірчі Луческу величезна робота — важка й самовіддана. «Шахтар» упевнено вийшов на лідируючу позицію в національному футболі. Й от тепер упевнено крокує і до справжнього європейського визнання.
Господар «Донбас Арени» свідомо віддав територію суперникові, дозволивши тому атакувати позиційно. Натомість «гірники» накопичували сили, щоб у підходящий момент завдати результативного удару. І гості заковтнули цю наживку, потрапивши в розставлену пастку. І перший же контрудар «гірників» виявився успішним.
Вілліан після вкидання ауту пробив по воротах. Той удар заблокував виставленою рукою Террі. Рефері грамотно прочитав ту ситуацію і не зупинив гру. М’яч відскочив на Тейшейру. Він хоч і знаходився під гострим кутом, але таки вразив ціль. І сталося це на третій хвилині. Успішнішого початку важко було уявити!
Зрозуміло, що лондонці великими силами кинулися відігруватися. А «Шахтареві» цього тільки й треба. Йому, діючому компактно, дисципліновано і чітко, не потребувалося надзусиль, щоб вправлятися з атакуючим поривом «аристократів», котрі виявилися не такими прудкими, як очікувалося. А без високих швидкостей розкрити оборону донеччан футболісти «Челсі» не мали жодних шансів.
Кучер та Гюбшман злагоджено і упевнено вправлялися з намірами суперника пробитися центром. А в середині тайму «Шахтар» наблизився до воріт Чеха і обстрілював їх з різних дистанцій. Темп зустрічі зростав, і суперники інколи діяли на зустрічних курсах.
Одразу після перерви футболісти «Челсі» постали в трохи іншому вигляді. Вони застосували жорсткий пресинг, що примусило господарів нервувати. Донеччани почали помилятися з передачами, обрізатися. Одного разу схибив Мхітарян, дозволивши Мата опинитися на вістрі атаки. Але той «пробачив» господарів, пробивши над поперечиною з лінії карного майданчика.
Перевага «Челсі» була ніби явною. І тут «Шахтар» забив удруге. Гості, як то кажуть, невдачу привезли самі собі. Азар дозволив Фернандіньо обікрасти себе в центральному колі. М’яч відскочив до Адріано. Той повернув його Фернандіньо. Удар того в дальній кут був ідеальний — 2:0!
Надалі «Шахтар» переключився винятково на контрдії, відійшовши до власних воріт. Але всі намагання гостей були здебільшого марними. За винятком одного моменту, коли англійському клубу вдалася атака правим флангом із прострілом у центр карного майданчика на Оскара.
— «Шахтареві» вдається добре грати проти англійських команд, — сказав після зустрічі Роберто Ді Маттео. — Так було і з лондонським «Арсеналом». Нам, на жаль, не вдалося забити швидкий гол. А от суперник зробив це. В другому таймі відчувалося, що «Шахтар» притис нас, і це позначилося на результаті. Господарі атакували великими силами. На початку другого тайму український клуб покарав нас. Відтак гра розкрилася, що теж зіграло йому на руку.
— Чого чекаєте від наступних поєдинків у Лізі чемпіонів?
— Вважаю, що турнір стає ще сильнішим. Це відчувається в кожному матчі. Тепер нам треба вигравати в кожній зустрічі, котрі залишилися.
Зрозуміло, що Мірча Луческу почувався іменинником:
— Гра вийшло такою, якою я її уявляв. Учора я казав, що ми можемо обігравати такі клуби, як «Челсі». Це була, либонь, одна з видовищніших наших зустрічей останнім часом. Результат підтверджує, що ми зростаємо, і наша молодь міцніє і грає дедалі впевненіше. Ми сумлінно підготувалися до цього матчу, вивчили слабкі й сильні сторони суперника.
Можу відзначити, що сьогоднішній «Челсі» сильніший від того, котрий виграв Лігу чемпіонів. Від цього наша перемога ще вагоміша. Ми заслужили її, вона могла бути переконливішою. Але Чех творив дива. У цілому я задоволений організацією нашої гри, задоволений тим, як ми діяли при розвитку атак лондонців. Це дуже важлива перемога, та не варто забувати, що попереду в нас ще три матчі в групі, і всі вони, не сумнівайтеся, будуть дуже складними.
 
 
На знімках: моменти донецького матчу.
Фото з сайту  shakhtar.com.