Наша газета двічі писала про справу еколога-правозахисника Володимира Гончаренка. Суть така: на одній із прес-конференцій у Дніпропетровську він розповів про забруднення Кривого Рогу хімічними відходами, а через кілька днів за загадкових обставин був побитий і помер у лікарні від тяжких травм.

  Однак досі ні ситуація з отрутохімікатами, ні обставини смерті громадського діяча не розслідувані. Так вважає голова Дніпропетровської громадської організації «За право громадян на екологічну безпеку» Наталя Кожина. Про це вона заявила на прес-конференції в медіа-центрі «Днепр Пост».

— На засіданні робочої групи Орхуської конвенції (Конвенція про доступ до інформації, участі громадськості в процесі прийняття рішень і доступі до правосуддя з питань, що стосується довкілля) в Женеві 4 вересня цього року, — розповіла Наталя Кожина, — «Глоб Європа» та Європейський ЕКО Форум зробили заяву про переслідування екологічних активістів у Білорусі та Україні. Зокрема, було зроблено висновок щодо об’єктивності розслідування фактів перебування у Кривому Розі забрудненого металобрухту (теплообмінники, які належать ТОВ «Укр-Євро»), про що Гончаренко повідомив під час своєї останньої прес-конференції. Офіційна делегація України у відповідь заявила, що міністром екології створена комісія з розслідування фактів, виявлених Володимиром Гончаренком. Україна офіційно пообіцяла завершити розслідування до 10 вересня 2012 року й оприлюднити його результати.

Але на сьогодні ні до громадського руху України «За право громадян на екологічну безпеку» як основного заявника цієї інформації, ні до інших громадських організацій, що добивалися створення спеціальної державної комісії, жодних відомостей не надійшло. Незважаючи на численні обіцянки, не було й повторного відбору проб шламу токсично забруднених теплообмінників із залученням представників громадськості й засобів масової інформації.

У такій ситуації проведення незалежного й досконального розслідування, вважають громадські працівники, можливо лише за втручання світового співтовариства. Тому вони й звернулися до Бюро Орхуської конвенції та Організації Об’єднаних Націй із проханням взяти цю справу під особливий контроль. У відповідь на звернення групи українських організацій до Джита Пітерса, голови наради сторін — учасників Орхуської конвенції, він відправив лист на ім’я міністра екології і природних ресурсів України Едуарда Ставицького.

У документі йдеться про те, що Бюро конвенції вимагає отримання докладної інформації і про перебіг розслідування вбивства Гончаренка, і стосовно екологічної проблеми, про яку заявив еколог: зберігання і транспортування в Кривому Розі 183 тонн металу, потенційно забрудненого тоннами отрутохімікату І ступеня небезпеки. Також у листі згадується про невиконану обіцянку, котру міністерству дало в Женеві 4 вересня. У разі, якщо міністерство буде продовжувати вводити в оману Бюро конвенції і не візьме проведення експертизи під свій контроль, це може спричинити зупинення прав України як сторони Конвенції.

— Я представляю команду Гончаренка. Наша група волонтерів займається поширенням інформації про те, чим займався Володимир Гончаренко, і про екологічну ситуацію в нашій області. Багато хто з нашої групи був особисто знайомий із Гончаренком, і поява такої команди — це наш громадський відгук на те, що сталося. Нашою метою є підвищення екологічної самосвідомості людей. Ми запланували серію неполітичних акцій, що повинні звернути увагу громадськості на проблеми, які нас всіх оточують. Першою з них є фотомарафон, присвячений екобезпеці. Його буде проведено в пам’ять про Володимира Гончаренка.

Фото надано медіа-центром «Днепр Пост».

Активісти-екологи Олексій Мальований, Сергій Пєтухов і Наталя Кожина все-таки сподіваються на об’єктивність і справедливість.