Бронзове погруддя славетного гетьмана постало на території Скита Манявського, тобто в Манявському Хресто-Воздвиженському монастирі, що в Богородчанському районі Івано-Франківської області (на знімку). Саме на цих землях, за твердженням окремих істориків, похований уславлений полководець та видатний діяч української державності.
Ідею створення пам’ятника галицький скульптор Василь Гурмак виношував давно. І лише на початку нинішнього літа знайшлися доброчинці, які зголосилися профінансувати спорудження монумента. За словами автора, роботи велися виключно за архівними документами, камерна скульптура вийшла «величною й водночас скромною» і, на його переконання, «буде вічною».
Учасники церемонії відкриття в один голос стверджували, що зведення пам’ятника нарешті поверне з історичного забуття недооцінену постать гетьмана Виговського, який свого часу проявив себе як професійний політик та дипломат.
Владика Іоасаф, митрополит Івано-Франківський і Галицький Української православної церкви, Київського патріархату, освятив пам’ятник і відзначив, що життя та жертовність Івана Виговського повинні стати прикладом для нинішнього покоління.