Виставка карикатур на екологічну тему «Плюс 10 С» експонується у полтавській Галереї мистецтв. Це спільний проект Швецького інституту, Посольства Швеції в Україні та Міжнародної благодійної організації інформаційного центру «Зелене досьє».

 

Виставка, яка вже два роки мандрує різними країнами, покликана привернути увагу місцевої громади до проблеми зміни клімату. У рамках виставки на Полтавщині, де великий сегмент економіки, але провідну роль у житті краю відіграє сільське господарство, зі студентами та викладачами аграрної академії провели семінар на тему агроекології.

Нині карикатура — досить популярний жанр, особливо за кордоном. До речі, у багатьох країнах він викладається навіть окремим курсом у спеціалізованих навчальних закладах. Та у нас теж немало талантів! За статистикою, на 100 тисяч українського населення маємо одного карикатуриста. Так, у Полтаві живуть і працюють знані у всьому світі карикатуристи — Михайло Шлафер і Євген Самойлов. Саме вони свого часу започаткували у місті міжнародну виставку карикатур «Карлюка», яка щороку відкривається в День сміху, 1 квітня, у Полтаві. А оскільки це ще й день народження нашого видатного земляка Миколи Гоголя, то останніми роками виставка залучає карикатуристів світу і до участі в конкурсі «Світ Гоголя».

У рамках «екологічної карикатури» Михайло Шлафер та Євген Самойлов провели майстер-клас для студентів і школярів Полтави. Карикатуристи продемонстрували молодим митцям свої роботи, розповіли про власну техніку малювання, а після разом з аудиторією попрацювали над темою «Как прекрасен этот мир!»

На знімку: Михайло Шлафер під час майстер-класу.

Фото автора.