Громадські організації вчора у столиці біля будинку адміністрації Президента знову протестували проти запровадження біометричних паспортів. Цього разу учасники пікету передали главі держави звернення з вимогою накласти вето на законопроект №10492 «Про єдиний державний демографічний реєстр». Адже, на їхнє переконання, цей документ започаткує систему глобального контролю за кожним українцем. Натомість автори закону наполягають, що створили його на вимогу Європейського Союзу заради просування переговорів щодо безвізового режиму.
На мітингу були присутні і деякі правозахисні організації. Вони провели вуличний брифінг, де розповіли громадськості про загрози, які несе цей документ.
— Якщо коротко, то згідно з новим законопроектом паспорти українці отримуватимуть уже з народження. У чипі буде вся необхідна інформація — фото, підпис (у дитячих документах — підпис батьків), дата народження, ПІБ та відбитки пальців. Однак усе це нас сильно хвилює. Адже цей закон грубо порушує низку статей Конституції України. Також він містить багато суперечностей. Насамперед документ порушує право на приватність. По-друге, це чітко спланована акція окремих осіб на відмивання грошей. За підрахунками експертів, на виготовлення документів потрібно витратити близько 60 мільярдів гривень. Усі ці кошти будуть платити люди зі своїх кишень, — розповідає виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Аркадій Бурщенко.
Остерігається нового законопроекту і столичний правозахисник Олег В. Він переконаний: відбитки пальців українців після введення біометричних документів найближчим часом опиняться в базах даних міліції. А це вже досить небезпечно для людей. Адже конфіденційна інформація може бути використана їм на шкоду. «Ми вже знаємо, як у нас зберігають персональну інформацію. Поїдьте на Петрівку і подивіться. Там можна купити будь-яку базу, наприклад Податкової. Тому гарантій нині немає жодних, що закон про біометричні паспорти буде захищений. Наприклад, за допомогою сканера можна отримати відбиток пальців. І його можна буде потім використати як підставу. Людину звинуватять у вчиненні тих чи інших злочинів», — каже він.
Згоден з такою думкою і координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман. «Нещодавно громадськості стали відомі біографія та адреса «караванського стрільця». Цю інформацію злили правоохоронці. Постає запитання: чи можна державі довіряти таку інформацію. Шукайте відповідь на це запитання самі», — підсумував правозахисник.
Нагадаємо, що Закон «Про єдиний державний демографічний реєстр» Верховна Рада ухвалила ще 2 жовтня. Його автор — регіонал Василь Грицак. За цим документом, паспорт українцям видаватимуть уже при народженні, а міняти його потрібно буде кожні десять років.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
Інші фото з цієї події  шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.