На тлі численних повідомлень про порушення під час кампанії та нарікань на закон про вибори, важливе значення матиме те, як виборча система спрацює 28 жовтня і наскільки ефективно комісії та судова система зможуть реагувати на скарги, заявили представники Міжнародної фундації виборчих систем (ІFES), експерти якої дослідили готовність України до виборів, повідомляє «Голос Америки».

За словами заступника директора Департаменту Європи та Азії ІFES Ґевіна Вайса, процес формування складу виборчих комісій змушує спостерігачів з подвійною увагою стежити за їхньою роботою в день виборів.
«До складу виборчих комісій увійшли представники непопулярних партій. Тепер вони склали із себе повноваження і поступилися місцем представникам інших політичних сил. Постає запитання: а навіщо певні партії прагнули отримати більшість у складі комісій? Тож якщо у день виборів буде задокументовано свідчення порушень з боку комісій, їх втручання у волевиявлення — це дасть підстави міжнародній спільноті для недовіри до результатів голосування», — сказав він.
Водночас експерт зауважив, що оснащення дільниць відеокамерами не спростить виявлення порушень під час виборів.
«Не до кінця зрозуміло, як можна буде використовувати відеозаписи, зроблені встановленими на виборчих дільницях камерами, для оскарження у суді. Якщо я не помиляюся, на оскарження результатів виборів відводиться два дні. Цього часу недостатньо навіть для того, щоб отримати копію відеозапису з однієї з понад сотні дільниць в окрузі», — сказав він.
Почуйте нас!
Громадсько-політичний рух «Гідність», відомий на Поділлі своїми численними громадськими акціями, виступив напередодні виборів зі зверненням до громади Кам’янця-Подільського, яке кам’янчани вже назвали актуальним для всіх українців. «Громада Кам’янця-Подільського пройшла складний етап місцевих виборів два роки тому. Дехто помилково вважає, що все стерлося з людської пам’яті і кануло назавжди в Лету, — наголосили активісти руху. — Це далеко не так: ми пам’ятаємо все і всіх, хто фальшував волевиявлення, висував безпідставні звинувачення, залякував людей, отримав посади у вигляді подачки».
Нагадаємо, в 2010 році буквально перед виборами був заарештований міський голова Анатолій Нестерук, за котрого в 2008-му віддали голоси 86 відсотків виборців та якого в місті донині називають «народним головою». Майже рік він провів за ґратами, звинувачений в отриманні хабара в особливо великому розмірі. Судами всіх інстанцій не здобуто було жодних доказів щодо злочинних діянь з боку «народного голови». «Щоб не повторилися події 2010 року, — закликає «Гідність», — нам треба всім разом проявити політичну зрілість і громадську солідарність. Лише в такий спосіб ми повернемо Кам’янцю його чесне історичне ім’я, славу міста з магдебурзькими традиціями. Сподіваємося, що всі, хто мають вуха, нас почують. Хто ж не має вух, то навіщо їм голова!?»
Віра ШПИЛЬОВА.
В окрузі  — уже шостий голова ОВК
20 жовтня Центральна виборча комісія внесла зміни до складу деяких окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України 28 жовтня, зокрема, й округу №193 з центром у місті Кам’янці-Подільському. Тут уже вшосте змінено голову ОВК, але всі попередні й остання кандидатура, як і передбачалося квотою, були від ОО «Батьківщина». Наразі Ольгу Ліпман замінив Михайло Аносов. Також змінено й заступника голови ОВК, яким став Роман Фтемов — від партії «Україна — Вперед!»
Вл. інф.
Штаб діє
Від початку виборчої кампанії органами внутрішніх справ Одеської області порушено 5 кримінальних справ у зв’язку з порушеннями в ході виборчого процесу в Одесі й Одеській області.
У цілодобовому режимі в Головному управлінні МВС України в Одеській області працює оперативний штаб, що збирає і аналізує інформацію про правопорушення, пов’язані з підготовкою і проведенням виборів.
Так, від початку роботи оперативного штабу до органів внутрішніх справ надійшло 110 повідомлень, пов’язаних із виборчим процесом; у результаті чого порушено кримінальних справ — 5, складено протоколів — 1, відмовлено в порушенні кримінальної справи — 55, спрямовано в прокуратуру — 12, направлено до ЦВК, ОВК — 10, направлено по територіальності в інші регіони — 2, рішення не прийнято, проводяться перевірки — 25.
Крім того, ГУ МВС в Одеській області відстежує повідомлення про порушення під час виборів народних депутатів, що висвітлюються в мережі Інтернет на сайтах громадських організацій, які реєструються, і забезпечується реагування на них відповідно до законодавства України.
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеса.
 
Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера, координатор проектів ОБСЄ в Україні, посол Мадіна Джарбусинова, менеджер проекту з питань виборів координатора проектів ОБСЄ в Україні Тигран Карапетян під час офіційної презентації нового навчального інформаційного ресурсу для членів виборчих комісій, які працюватимуть на виборах до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.