Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 12-й тур.
19 жовтня. «Шахтар» — «Іллічівець». 2:1. 39 712 глядачів. Рефері — Кузьмін (Миколаїв). Голи: Ілсіньо, 48, Чигринський, 53 — Фомін, 37.
20 жовтня. «Зоря» — «Дніпро». 3:2. 15 000 глядачів. Рефері — Даньковський (Київ). Голи: Даніло, 26, Грицай, 50, Ідахор, 64 — Калинич, 43, 90+4.
«Волинь» — «Металург» Д. 1:1. 4 200 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Голи: Савич, 90+3 — Мораєс, 80 (п).
«Динамо» — «Металіст». 1:3. Голи: Тайсон, 34, Гав’єр, 52 (п), Ярмоленко, 59, Торрес, 90+3.
«Динамо»: Шовковський, Гусєв, Хачериді, Михалик, Тайво, Вукоєвич, Велозу (Мілевський, 76), Мехмеді (Рубен, 84), Ярмоленко, Раффаель (Кранчар, 46), Ідейє. Тренер — Олег Блохін.
«Металіст»: Горяїнов, Вільягра, Березовчук, Гуйє, Фініньо, Едмар, Шелаєв (Шарпар, 62), Марлос (Крістальдо, 73), Вілліан, Гомес (Торрес, 83), Гав’єр, Тайсон. Тренер — Мирон Маркевич.
Вилучено Крістальдо, 86 (два попередження), Михалика, 88 (два попередження).
Рефері — Швецов (Одеса).
Київ. НСК «Олімпійський». 40 547 глядачів. 15 градусів.
21 жовтня. «Ворскла» — «Металург» (Зп.) 5:0. 4 000 глядачів. Рефері — Жуков (Донецьк). Голи: Кривошеєнко, 9, Будник, 55, Безус, 77, 86, Громов, 88.
«Кривбас» — «Арсенал». 1:1. 1 780 глядачів. Рефері — Іванов (Макіївка). Голи: Антонов, 86 (п) — Міколюнас, 90.
«Чорноморець» — «Таврія». 1:0. 18 704 глядачі. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Бакай, 70.
«Карпати» — «Говерла». 1:1. 12 600 глядачів. Рефері — Дердо (Іллічівськ). Голи: Гладкий, 55 — Райчевич, 45.
Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 14 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 8.
Чемпіон країни і лідер турніру здобув свою чергову перемогу. Маючи попереду домашній матч групового турніру Ліги чемпіонів проти лондонського «Челсі» (відбудеться на «Донбас Арені» сьогодні), наставник «Шахтаря» Мірча Луческу випустив на поєдинок проти маріупольців напіврезервний склад. Тренер дав перепочити Срні та Ілсіньо (Рац і Фернандіньо не грали через дискваліфікацію). Натомість румун надав шанс показати себе Шевчуку, Чигринському та Кобіну.
Ніби легкої прогулянки не вийшло, але мало хто сумнівався в перемозі «гірників». Серед названих футболістів досить пристойно зіграв Шевчук. До Чигринського, котрий тривалий час хворів, відновлювався, потім знову травмувався, особливих претензій бути не може. До того ж Дмитро ще й переможний гол забив. Хоча м’яч і так летів у ворота після удару Степаненка. А от Кобін розчарував тренера найбільше. Через його зону забивав Фомін, було ще кілька загроз. Тому нічого дивного, що на другий тайм замість нього вийшов Срна.
Луческу так розгнівався на Кобіна, що на післяматчевій прес-конференції сказав: «Замість Кобіна нам слід шукати іншого виконавця. Либонь, він не нашого рівня гравець і повинен знайти собі команду, котра відповідатиме його можливостям. Ми граємо на міжнародній арені, і нам потрібен гравець не тільки для чемпіонату».
У своєму стилі виступив рефері із Сімферополя Юрій Вакс, котрий нещодавно повернувся в арбітраж після тривалої дискваліфікації. І призначив пенальті у ворота «Волині» в ситуації, коли жодного порушення не було. Але Колліна  — опікун одіозного арбітра, не сумнівайтеся, знайде виправдальні слова для підлеглого...
Але особливо незвична ситуація виникла в Луганську. Гравці «Дніпра», виходячи на другий тайм, знали, що у підсумку ... неодмінно програють. Річ у тім, що у першому таймі у складі дніпрян був перебір легіонерів. А за це регламент передбачає конкретне покарання — технічну поразку 0:3. Хто винен? Тренер Гуанде Рамос і його асистенти, котрі виявили кричущу недбалість.
Тепер про центральний поєдинок туру, котрий відбувся у Києві. «Металіст» абсолютно заслужено і переконливо переміг «Динамо». Тренери обох команд з різних причин були відсутні на лавах запасних. Мирона Маркевича дискваліфікували за вилучення під час зустрічі з «Шахтарем». А Олег Блохін ще відновлюється після операції.
Мирон Богданович не один рік створює свою команду, котра досягла досить високого рівня. Олег Володимирович — лише на початку шляху до відродження динамівського ансамблю. Його асистент Олексій Михайличенко на післяматчевій прес-конференції прокоментував поразку підопічних.
— То було дуже нервове протистояння і однозначну оцінку дати йому надто складно. У таких матчах дуже важлива ігрова дисципліна, а з нашого боку, на жаль, було багато помилок. Треба якомога швидше забути цей поєдинок, адже попереду багато важливих іспитів. А поки ми ще не встигаємо психологічно перебудуватися, тому організовуємо собі такі моменти. Добре знали, за рахунок чого «Металіст» домагається успіху, але нам не вдалося скористатися цією інформацією.
— Стартовий склад визначали ви чи Блохін?
— Це питання ми з ним обговорювали, але він більше слухав, тому що не бачив наших занять, ігор збірної. Він погодився з нашими аргументами.
— Коли Блохін стане до роботи?
— Це залежатиме від його самопочуття. Олег Володимирович дуже скучив за хлопцями, роботою. Але повернутися до справ йому мають дозволити тільки лікарі.
— Хоч хтось із гравців сьогодні по-справжньому близький до оптимальної форми?
— Якщо я поставив когось, хто не в оптимальній формі, то це лише моя провина. Відповідальності з себе не знімаю. Але варто врахувати, що в нашій команді десять гравців виступали в національних збірних своїх країн, котрі повернулися до Києва в різному фізичному стані. А ще Алмейда та Бетао травмовані. Отака ситуація була у нас перед цим матчем.
— Що з Велозу?
— Йому наступили на руку, але перелому немає. Готується до поєдинку з «Порту».
...Так, динамівцям доведеться тримати суворий іспит у Португалії. Але це буде завтра, а сьогодні наші думки зосереджено на Донецьку. Адже «Шахтар» приймає в матчі групового етапу чинного переможця Ліги чемпіонів лондонський «Челсі».
Тайсон, який  забив перший м'яч  динамівцям, веде боротьбу з киянином Мігелем Велозу.
 
Центральний матч туру відбувся в Києві.
Фото Павла КУБАНОВА  та Євгена КРАВСА.