19 листопада 2012 року набирає чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс України. У зв’язку з цим в органах прокуратури триває копітка робота щодо проведення комплексу організаційних та структурних змін згідно з оновленим законодавчим полем. Про здійснені у цьому напрямі кроки та заплановані заходи розмова нашого кореспондента з прокурором Черкаської області, державним радником юстиції третього класу, заслуженим юристом України Миколою ЛІСОВИМ (на знімку).

 

— Миколо Леонідовичу, реформування правоохоронної сфери істотно змінює процесуальний статус прокурора. Зокрема, прокурор не вноситиме протести та приписи, не порушуватиме дисциплінарне провадження. Що залишається головним інструментом у нагляді за додержанням законів?

— У правовій конструкції немає головних чи другорядних речей. Кожна деталь виконує свою важливу функцію. Так, за новим Кримінальним процесуальним кодексом України прокурор здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням. Його повноваження чітко визначено статтею 36 КПК України. Крім того, після 19 листопада така процесуальна дія, як порушення кримінальної справи, скасовується. Запроваджується, як це є в багатьох інших країнах, Єдиний реєстр досудового розслідування. За кожним повідомленням чи заявою громадянина про вчинення злочину проводитимуть розслідування. Вимогами статті 214 КПК України передбачено, що слідчий невідкладно у письмовій формі інформує прокурора про внесення відповідного повідомлення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та початок досудового слідства. Тож заява чи повідомлення про вчинений злочин після реєстрації є об’єктом прокурорського нагляду.

Щодо скасування таких документів прокурорського реагування, як протест і припис, хочу зазначити, що повноваження прокурора при цьому не звужуються, а залишаються достатніми для здійснення правозахисної функції.

Так, в разі виявлення порушень закону прокурор вносить подання, в якому вимагає:

— усунути порушення, причини та умови, що їм сприяли;

— притягнення винних осіб до передбаченої законом відповідальності;

— відшкодування завданої шкоди;

— скасування нормативно-правового акта, окремих його частин або приведення його у відповідність із законом;

— припинення незаконних дій чи бездіяльності посадових і службових осіб.

Крім того, прокурор може звернутися до суду, якщо подання відхилять або його не буде повідомлено про результати розгляду, а за наявності ознак злочину вносить відомості до Єдиного реєстру та розпочинає слідство. Як бачимо, повноваження прокурора не звужені і їх достатньо, щоб захистити конституційні права громадян та інтереси нашої держави.

— Хто у правоохоронній системі відповідатиме за Єдиний реєстр?

— Ці обов’язки покладено на прокуратуру. Нині за вказівкою Генерального прокурора України Віктора Павловича Пшонки, керівництва правоохоронних органів на місцях активно опрацьовується Положення про Єдиний реєстр досудового розслідування. Прокуратура Черкаської області внесла свої пропозиції щодо функціонування реєстру, всебічного виконання нового кодексу. Крім того, з прийняттям нового Кримінального процесуального кодексу України та внесенням змін до деяких законодавчих актів, у тому числі до статті 14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», згідно з якими нагляд за додержанням законів правоохоронними органами під час проведення оперативно-розшукової діяльності, в доповнення до раніше визначеного цим законом кола осіб, покладається на керівників міських, районних, міжрайонних, районних у містах та прирівняних до них прокуратур, а також на визначених ними прокурорів. З урахування цього прокуратурою Черкаської області вжито низку організаційно-практичних заходів з метою підготовки прокурорів до роботи в нових умовах, у тому числі щодо надання допусків до державної таємниці оперативним працівникам міжміськрайпрокуратур області. У кожній прокуратурі створено спеціальне режимне приміщення для здійснення таємного діловодства у спосіб та відповідно до вимог чинного законодавства.

— Отже, із запровадженням Реєстру досудового слідства значно зросте обсяг роботи прокуратури. Чи впораєтеся з цим?

— Ми готові до напруженої, відповідальної роботи. На виконання пункту 22 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України, що передбачає створення та введення в дію Єдиного реєстру досудових розслідувань, та згідно з наказом Генерального прокурора України у штатній структурі прокуратури області проведено відповідні зміни. Так, у прокуратурі області створено два відділи, які забезпечуватимуть функціонування реєстру, а також здійснюватимуть контроль за роботою реєстраторів та користувачів. Проте визначальна роль у забезпеченні належного ведення реєстру слідчими покладається на прокурорів районної та міської ланки, які будуть здійснювати нагляд за досудовим розслідуванням у формі процесуального керівництва. Крім цього, прокуратурою області скоординовано дії правоохоронних органів, слідчі підрозділи яких працюватимуть у реєстрі, та розроблено заходи з метою повного технічного вкомплектування підрозділів, забезпечення безперешкодного доступу до мережі Інтернет, вивчення слідчими і керівниками слідчих підрозділів вимог щодо роботи в Реєстрі.

— Це справжній «дев’ятий вал» в органах правосуддя...

— Так, роботи для працівників правоохоронних органів вистачає. З набуттям чинності КПК, з метою забезпечення належного нагляду (процесуального керівництва), майже 50 відсотків 

всієї штатної чисельності працівників органів прокуратури Черкаської області здійснюватимуть нагляд за провадженням досудового слідства та перебігом оперативно-розшукової діяльності. Я вважаю, що прокурори належно впораються з поставленим перед нами завданням.

— До 19 листопада залишилося небагато часу. Які заходи вжито на місцях, щоб новий кодекс запрацював, як швейцарський годинник?

— Розпорядженням прокурора області створено робочі групи з начальників структурних підрозділів та оперативних працівників прокуратури області, котрі надали практичну та методичну допомогу міжміським та районним прокуратурам в організації вивчення нового КПК, Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань. На місцях проведено низку семінарів, прийнято заліки. Особливо ретельну увагу приділено вивченню Положення про Єдиний реєстр, який для нинішньої правоохоронної системи України є нововведенням. Наказом Генерального прокурора України від 6 серпня 2012 року у структурі та штатному розписі прокуратури Черкаської області створено відділ статистики та ведення Єдиного реєстру досудового розслідування, а також утворено відділ інформатизації. Прокуратура області провела конкурс на заміщення вакантних посад у цьому новому підрозділі прокуратури. Його переможці, після проведення спеціальної перевірки згідно із Законом України «Про засади запобігання і протидії корупції», почали працювати. Одне слово, ми готові до роботи в нових умовах, до впровадження сучасних методів діяльності правоохоронної системи.

— Бажаю успіхів і здобутків у відстоюванні інтересів держави та прав її громадян!

— Дякую.

Розмову вела Лідія ТИТАРЕНКО.

Фото надано прес-службою прокуратури.