До 20-річчя українсько-японських дипломатичних відносин гості з Країни сонця, що сходить, показали у Києві своє традиційне мистецтво. Фестиваль «Япономанія» влаштували за підтримки посольства цієї країни та Українсько-японського центру «НТУУ КПІ».
Програма була різноманітною — лекції, концертні номери, виставки-продажі та цікаві розваги для дітей. На фестивалі кожен знайшов те, що його цікавило найбільше: чоловіки із захопленням розглядали колекцію східної зброї, жінки поспішали на майстер-клас з приготування суші. Японські майстри запрошували подивитися на чайну церемонію, повчитися одягати кімоно, потренуватися у виготовленні орігамі, ікебани та традиційної японської листівки.
Українці дедалі більше цікавляться східними країнами, особливо Японією. І це не дивно, вона — країна прогресу, країна майбутнього, з особливою, самобутньою культурною спадщиною.
На думку японського художника-каліграфа Рюсекі Морімото, наші народи поєднує дружнє, доброзичливе ставлення один до одного. На фестивалі митець щедро ділився секретами своєї майстерності зі всіма охочими і зізнавався, що відчуває у нашій країні особливе натхнення. Серед гостей був і Хіромічі Нагано, президент Федерації Айкідо Йошинкан в Україні, який теж влаштував свій майстер-клас.
Фото автора.