Сьогодні в Україні налічується понад 95 тисяч неповнолітніх сиріт, більшість з яких мають живих батьків. Щороку без батьківської опіки залишаються близько восьми тисяч дітей, і знову-таки у більшості випадків родинного тепла вони позбавлені не через смерть найближчих людей, а через бідність, алкоголізм, ув’язнення, асоціальну поведінку членів сім’ї. Такі сумні дані оприлюднив учора на брифінгу Уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко. Виправити ситуацію, на його думку, зможе Національна стратегія профілактики соціального сирітства на період до 2020 року, яку вчора затвердив указом Президент України Віктор Янукович.
Стратегія профілактики соціального сирітства має змінити ставлення держави до проблемних родин, підкреслив Юрій Павленко. Як правило, відповідні органи втручаються вже на останньому етапі, коли батьків позбавляють прав і забирають дітей. У той час, коли соціальні працівники мають зробити усе можливе, щоб до цього не дійшло. Більше того, влада планує підвищити і їхню відповідальність. «На лаві підсудних разом з батьками, яких позбавляють прав, сидітимуть і соціальні працівники, які до цього допустили», — твердить Юрій Павленко. Однак, це плани. Поки що ж ситуація з соціальним сирітством виглядає загрозливою.
Особливо небезпечна тенденція намітилася з інтернатами. Сьогодні в установах цього типу виховують 85 тисяч дітей. З них лише 16 тисяч — сироти. Решта — малеча з родин, які через бідність та інші негаразди не можуть часом навіть нагодувати дитину. За словами Юрія Павленка, необхідно запобігати таким випадкам. Зокрема, для цього армію соціальних працівників уже збільшили на 12 тисяч. Вони вивчатимуть ситуацію у так званих проблемних родинах і намагатимуться допомогти батькам, які потрапили у скрутне становище.
Ще один плюс стратегії — турбота про дітей заробітчан. Приємно, що чи не вперше на цю вразливу категорію держава звертає свою увагу. Однак, чітких механізмів, як саме їх підтримуватимуть, не вказано. Загалом, поки що стратегія не містить конкретного плану дій і не має навіть кошторису. А як відомо, усі найкращі починання, які не фінансуються, мають плачевний фінал. Утім Юрій Павленко запевнив, що хоч і не може вказати суми, яку витратять на боротьбу з соціальним сирітством, проте вже найближчим часом Кабінет Міністрів на підставі стратегії ухвалить перелік заходів і передбачить їхнє фінансування. За словами Уповноваженого з прав дитини, у бюджеті 2013 року будуть закладені кошти на соціальних сиріт. Звучить обнадійливо, але, як кажуть, дорога ложка до обіду. Вже не говорячи про те, що така стратегія, з огляду на ситуацію з соціальним сирітством, мала б уже активно реалізовуватися, а не лише запроваджуватися.