Про реформу не йдеться
Днями Кабінет Міністрів України затвердив Програму сприяння зайнятості населення та стимулювання створення нових робочих місць на період до 2017 року, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.
За словами віце-прем’єр-міністра України — міністра соцполітики Сергія Тігіпка, у документі прописано десять основних напрямків роботи, серед яких: стимулювання створення нових робочих місць, підвищення рівня зайнятості сільського населення, посилення мотивації до легального праці та сприяння в працевлаштуванні соціально вразливих категорій населення.
«Ми плануємо забезпечити легальним робочим місцем усіх людей, які хочуть і можуть працювати. Крім того, реформуємо систему підготовки кадрів і створимо стимули для підвищення конкурентоспроможності працездатного населення», — заявив віце-прем’єр.
При цьому жодного слова про підвищення оплати праці. І сьогодні в базі даних центрів зайнятості чимало вакансій. Тому, хто шукає роботу, не складно її знайти. Але от запропонована оплата праці не влаштовує більшість шукачів робочого місця. В асортименті банку вакансій рідко знайдеш пропозицію з окладом понад три тисячі гривень. Експерти зазначають, що Україна за оплатою праці на пострадянському та європейському просторі посідає передостаннє місце. Конкретних планів, як виправити ситуацію, у влади немає. Мабуть, нас знову закликають до трудового ентузіазму на благо стабільності. Але такі гасла для народу вже не прийнятні.
Тим не менш, від реалізації своїх амбітних планів у сфері зайнятості уряд очікує, що кількість працюючих українців зросте до 21,4 мільйона, з яких офіційно працевлаштованими будуть не менше 17 мільйонів громадян. Нагадаємо, раніше Сергій Тігіпко заявляв про можливість створення до 2020 року близько 6 мільйонів робочих місць.
Правда, не всі поділяють оптимізм уряду.
— Поки я знаю про цю програму тільки із заяв Сергія Тігіпка. Перше враження — дежавю. Про створення п’яти мільйонів робочих місць для українців перед виборами говорив і В. Ющенко. І прожекти нинішньої влади з реальністю якось не узгоджуються, — коментує ситуацію «Голосу України» експерт Фонду соціальної безпеки Юрій Гаврилечко. — До цього часу існувала маса таких програм зайнятості. Але реалізувати їх неможливо, поки не запрацює економіка країни. Тому ця програма, озвучена віце-прем’єром, сприймається не інакше як черговий піар влади перед виборами.
Зауважимо, щоб такі ініціативи втілити в життя, необхідно їх профінансувати. Програма сприяння зайнятості населення затверджена в середині жовтня, коли внесено всі корективи в проект Держбюджету на наступний рік. Отже, не маючи фінансового базису, документ існуватиме лише на папері. І погоди на вітчизняному ринку праці найближчим часом він не зробить.
 
Інфографіка надана Державним центром зайнятості.