Біля пам’ятника Тарасу Шевченку представники різних релігійних конфесій спільно помолилися за чесні вибори (на знімку). Участь у молебні взяли понад чотири тисячі осіб. Загалом спільні молитви представників різних конфесій у Львові відбуваються в знакові дні — на День незалежності, день міста. У зв’язку з тим, що нинішні перегони — надзвичайні для майбутнього розвитку країни, у Львові впродовж кількох місяців миряни моляться в храмах за чесні вибори, а тепер ще провели спільний екуменічний молебень.
«Я хотів би, щоб кожен з нас голосував не за того, хто солодить душу обіцянками, а за того, хто каже, що буде нелегко, але ми стоятимемо в обороні правди. Зробімо гідний крок у майбутнє», — з такими словами до мирян звернувся настоятель храму Преображення Господнього отець Ярослав Чухній.
Богдан КУШНІР.
Закордонним дільницям передали бюлетені
Члени Центральної виборчої комісії підписали протокол про передачу дільничним комісіям закордонних виборчих дільниць бюлетенів для голосування в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в день волевиявлення 28 жовтня 2012 року. Всього на 116 закордонних виборчих дільниць було передано 423304 бюлетеня.
Крім того, ЦВК зареєструвала 731 офіційного спостерігача, зокрема: 517 — від БДІП ОБСЄ, 4 — від Європейського центру за сучасну Україну, 30 — від Міжнародної громадської організації «Центральноєвропейська група політичного моніторингу», 22 — від міжнародної громадської організації «Український Конґресовий Комітет Америки (УККА)», 4 — від Національного демократичного інституту міжнародних відносин (НДІ), 2 — від міжнародної організації «Європейський центр геополітичного аналізу», 124 — від Республіки Польща, 10 — від Федеративної Республіки Нігерії, 5 — від Французької Республіки, 5 — від Литовської Республіки, 3 — від Королівства Швеція, 2 — від Сполучених Штатів Америки, 2 — від Республіки Білорусь, 1 — від Республіки Парагвай. Таким чином, повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, загальна кількість зареєстрованих офіційних спостерігачів — 3 131 особа.
Водночас, розглянувши заяву кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі № 222 Максима Луцького, а також відповідну постанову Окружного адміністративного суду міста Києва, залишену без змін ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду, комісія оголосила попередження кандидату в цьому окрузі Дмитру Андрієвському, висунутому політичною партією Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», за використання інших коштів, крім коштів виборчого фонду, при фінансуванні передвиборчої агітації.
З цієї підстави оголошено попередження партії Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна». Дане рішення було прийнято комісією після розгляду відповідної заяви Т. І. (Тетяна Іванівна) Панчик — уповноваженої особи Партії регіонів в одномандатному виборчому окрузі № 221, а також відповідного рішення Окружного адміністративного суду міста Києва.
Крім того, внесено зміни технічного характеру до постанов ЦВК від 17 жовтня 2012 року № 1650 «Про передрук виборчих бюлетенів з виборів народних депутатів України 28 жовтня для голосування в одномандатних виборчих округах». Комісія також внесла зміни до складу територіальних виборчих комісій, що здійснюють підготовку та проведення місцевих виборів, сформованих відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 15 вересня 2010 року, та доручила територіальним виборчим комісіям, до складу яких вносяться зміни, поінформувати громадян про них у визначений цими комісіями спосіб.
Окремою постановою внесено зміни до складу деяких окружних виборчих комісій, утворених відповідно до постанови ЦВК від 26 серпня 2012 року.
Презентують навчальний інформресурс для членів комісій
Сьогодні у Центральній виборчій комісії презентують новий навчальний інформаційний ресурс для членів виборчих комісій, що працюватимуть на виборах до Верховної Ради України 28 жовтня 2012 року. Інформаційний ресурс створено у рамках проекту Координатора проектів ОБСЄ в Україні, спрямованого на підтримку Центральної виборчої комісії України у підвищенні обізнаності українських виборців напередодні виборів та розвитку потенціалу для проведення навчання членів виборчих комісій. Цей проект реалізується за підтримки Канадського агентства з міжнародного розвитку та Міністерства закордонних справ Норвегії.
Зазначений ресурс доступний у мережі Інтернет за адресою www. vyborkom.org. Завдяки йому члени виборчих комісій зможуть ознайомитися із важливою для них інформацією стосовно виборчих процедур та переглянути відповідну документацію: правові рекомендації щодо застосування законодавства про вибори народних депутатів України, форми документів виборчих комісій та приклади їх заповнення, законодавство України про вибори, постанови ЦВК, інші нормативні акти. Інформаційний ресурс також містить мультимедійні матеріали (блок схеми, анімації, відео), які ілюструють процедури застосування виборчого законодавства.
«Тишу» визнали неконституційною
Громадська рада при Кам’янець-Подільській міській раді пропонує після 28 жовтня встановити в місті «тиждень тиші». Із такою ініціативою на 33 сесії міськради виступила голова об’єднання Алла Буданцева.
За її словами, представників громадськості тривожить те, що перед виборами все частіше звучать заклики до громадян після 28-го виходити з протестами проти фальсифікації народного волевиявлення. Отож представники понад 60 громадських організацій вважають правильним заборонити всілякі мітинги, пікети, інші акції протесту та вважають свою позицію такою, що відображає думку громадськості Кам’янця. Загалом у місті понад 250 громадських організацій. Чи поділяють вони тривогу колег, — нині невідомо.
Звернення депутати взяли до уваги, а міський голова прокоментував його так: «Ми не можемо запровадити такий тиждень, бо це буде розцінюватися як порушення конституційного права громадян на свободу зібрань». З цим, власне, погодилися й депутати.
Віра ШПИЛЬОВА.