Днями відбувся Всеукраїнський форум сім’ї за участю народних депутатів, урядовців, представників місцевого самоврядування, громадських організацій, церковних діячів тощо.

Під час заходу делегати обговорили проблеми та здобутки державної сімейної політики, сучасні загрози і шляхи захисту традиційної сім’ї, освітні та просвітницькі програми.

Зокрема, народний депутат Павло Унгурян  (на знімку) («БЮТ- «Батьківщина») переконаний, що Всеукраїнський форум сім’ї покладе перший наріжний камінь для об’єднання всіх просімейних громадських організацій та інституцій нашої країни і створить потужну платформу, яка ефективно захищатиме інститут сім’ї та обстоюватиме українські сімейні цінності в державі.

Сьогодні, за його словами, багато псевдодемократичних організацій, котрі під гаслами прав людини закликають змінювати гендерне законодавство, ювенальну юстицію тощо. Тому сімейна політика має бути пріоритетом держави і розглядатися як національна стратегія нашої країни.

«Нам потрібно координувати діяльність політиків, міністерств, громадськості та створити національний експертний центр у справах сім’ї, який би аналізував і виробляв ініціативи. Також необхідно прийняти закон про основи державної сімейної політики», — зазначив парламентарій.

Власне, одна із цілей форуму, підкреслив П. Унгурян, — напрацювання пропозицій до профільного міністерства. Зокрема, це запровадження курсів підготовки до шлюбного життя у середній і вищих школах, популяризація сім’ї на рівні медіа тощо.

«Ми розуміємо, що нині на сім’ю істотно впливають економічні проблеми. Батьки, замість спілкування з дітьми, присвячують багато часу виживанню. Це призводить до руйнації сім’ї. Тому маємо розвивати осередки, які займатимуться її захистом. Сьогодні над цим уже працюють церкви, громадські організації, батьківський комітет, науковці», — повідомив народний обранець.

У свою чергу народний депутат Лілія Григорович («НУ—НС») запропонувала телеканалам зняти передачу «Наш сімейний вихідний», де, приміром, йтиметься про відпочинок батьків з дітьми на Хортиці, або як вони ходили у похід. Тобто необхідно показати громадськості, як батьки і діти пізнають цей світ. «Це має бути модно, круто і дуже престижно. Адже будь-які державні програми без інформаційного супроводу нам не допоможуть», — підкреслила вона. Парламентарій впевнена, що цей форум стане всеукраїнським океаном, бо наша країна має право і обов’язок донести світові свої рецепти і надбання.

Віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив: «Держава підтримуватиме традиційні сімейні цінності». Сьогодні, за його словами, основні зусилля, а, якщо потрібно, то й фінансові ресурси, необхідно спрямовувати на підтримку традиційних сімейних цінностей. Це для держави — безальтернативний шлях.

Урядовець зазначив, що нині перед сім’ями виникає безліч проблем, пов’язаних з доходами, соціальними недугами. У таких умовах, на думку С. Тігіпка, держава та громадськість повинні об’єднати зусилля в підготовці молоді до сімейного життя, а також у допомозі родинам, котрі потрапили у важкі життєві ситуації. Для вирішення цього завдання створено інститут соціальних дільничних, завдання яких — запобігати негативним явищам і робити державну допомогу доступнішою для тих, хто гостро її потребує.

Він також нагадав, що цього року набув чинності закон, згідно з яким соціальні послуги може надавати не тільки держава, а й громадські організації. Це допоможе зробити систему соціального захисту прозорішою та ефективнішою.

ЦИТАТА

Народний депутат Л. ГригоровиЧ («НУ—НС»):

«Хтось із класиків сказав, що світові можна простити першу і другу світові війни завдяки унікальному винаходу — сім’ї. Тому ми хочемо, щоб традиційна українська сім’я і взагалі сім’я в світі вистояла. Вистоїть сім’я — вистоїть держава, вистоїть сім’я — вистоїть світ».

ЦИФРИ

В Україні щороку реєструється 400 тисяч шлюбів, з них 200 тисяч сімей розлучаються протягом перших трьох-чотирьох років подружнього життя.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.