Сьогодні, 20 жовтня, минає двадцять років відтоді, як наказом голови Державного комітету у справах охорони державного кордону України було створено Луцький прикордонний загін. Напередодні ювілею, 18 жовтня, тут відбулися урочистості, на яких побував наш кореспондент.

На ювілей до воїнів у зелених кашкетах до Луцька прибули голова Державної прикордонної служби України генерал армії Микола Литвин, керівники Волинської і Рівненської областей, на території яких вони несуть службу, ветерани-прикордонники.

Такої уваги Луцький прикордонний загін заслужив своїми досягненнями на службі. За результатами діяльності у 2011 році його визнано кращим в Україні. Позитивна динаміка спостерігається і цього року. За січень—вересень затримано 700 порушників державного кордону, вилучено 59 одиниць зброї, близько 900 штук боєприпасів, контрабандних товарів на 19 мільйонів гривень. Звісно, таких результатів не було б, якби держава не забезпечувала прикордонників усім необхідним. Лише цього року до загону надійшло 30 одиниць сучасної техніки: автомобілі, квадроцикли, патрульні катери, снігоходи на загальну суму понад два мільйони гривень. На удосконалення інфраструктури загону та державного кордону на його ділянці виділено понад п’ять мільйонів гривень.

Вирішуються і соціальні питання. Свідченням цього стала центральна подія свята: вручення волинським прикордонникам ключів від 45 квартир. Облаштовано їх у колишній солдатській казармі. Керівник ТзОВ «Київ-Інстал» Анатолій Бочковський з гордістю зазначає, що вартість квадратного метра при облаштуванні осель становила 3900 гривень, за нормативних для Волині 5400. В цілому витрачено понад дев’ять мільйонів гривень.

— Луцький прикордонний загін — передовий у Державній прикордонній службі. Щодо нашої служби загалом, то маємо чітку державну програму її розвитку до 2015 року. Йдемо інноваційним шляхом. Повністю перейшли на професійний принцип комплектування. Наша структура відповідає сучасним європейським стандартам і вимогам, — повідомив Микола Литвин.

Також він додав, що цього року прикордонники отримають до п’ятисот квартир і близько ста кімнат для тих, хто ще не має сім’ї. Також тривають роботи на 46 об’єктах спеціального будівництва, в основному на кордоні: це реконструкція підрозділів, котелень, лікувальних закладів. Вдалося опрацювати й питання, пов’язані з міжнародними проектами. Нині вивчаються тендерні пропозиції в рамках прикордонного співробітництва України, Польщі, Білорусі. «Є така програма, де ми вже отримали перший транш. Це майже 24 мільйона гривень, а всього буде понад 89 мільйонів. Вони пов’язані з будівництвом і реконструкцією дев’яти прикордонних підрозділів», — поінформував журналістів голова Держприкордслужби.

Також на території містечка прикордонників, поблизу штабу Луцького загону, відкрито пам’ятний знак воїнам-прикордонникам усіх поколінь.

Фото автора.

Голова Державної прикордонної служби України, генерал армії Микола Литвин (у центрі) вручає ключі від нової квартири.