Закарпаття — регіон політично дуже цікавий, особливий. Попри те, що округи тут було нарізано дещо нечесно, адже, як свідчить світова практика, не можна розривати території, на яких проживають етнічні меншини, це майже не впливає на результат. У цьому переконаний директор Аналітичного центру Микола Давидюк. За його словами, етнічні меншини голосують, аналізуючи політичні програми, діяльність кандидата... А національна та етнічна приналежність — далеко не головні у цьому виборі. І це можна вважати здобутком.
Ще одна особливість Закарпаття — дискусія «влада—опозиція» відбувається не навколо Тимошенко. Тут більше дивляться, хто що робить і що зробив до цього часу. Є усталені місцеві політичні еліти, і вони досить сильні. Це означає, що тут немає політичних засланців, так званих «парашутистів», які приїжджають сюди і починають вести агресивну кампанію.
Та попри позитивні моменти загалом експерти вважають нинішні перегони «найбільш проблемними» починаючи з 2004 року. «Багато в чому проблеми були зумовлені законом, передусім змішаною системою, яка повернулася в Україну через 10 років. Так само ми в законі бачили багато процедурних неузгодженостей, які дали змогу сформувати виборчі комісії так, що не представлено баланс політичних сил. Ці вибори є викликом для українців. Ми маємо не одну, а 226 виборчих кампаній», — зазначив голова правління ВГО «Комітет виборців України» Олександр Черненко. «Для мене Закарпаття — особливий регіон. Те, що ми бачимо, — це конкурентна програма. Тут є лідери, але немає фаворита. Виборча кампанія на Закарпатті, за винятком кількох округів, спокійніша, ніж по Україні», — зауважив він. Звісно, фіксуються й порушення: застосування «чорної» агітації, десь є адмінресурс, але тут немає такої вибухонебезпечної ситуації, як спостерігається у київських округах, сказав експерт.
Водночас проблемою сьогодення О. Черненко назвав підкуп виборців. «Людям треба пам’ятати: продаючи свій голос, вони продають своє майбутнє і майбутнє своїх дітей», — наголосив голова КВУ. Він зазначив, що люди, котрим пропонують гроші, повинні звертатися до міліції й повідомляти про такі факти. Адже підкуп виборця, згідно зі статтею 157 ККУ, — кримінальний злочин, співучасниками якого стають обидві сторони.
Ольга ПАВЛОВА, Василь НИТКА.