У Петровському районному суді Донецька відбулося попереднє слухання у справі про завдання співробітниками міліції тяжких тілесних ушкоджень затриманому громадянину. Потерпілим є 39-річний мешканець обласного центру Михайло Б., якого в червні цього року зупинили міліціонери за розпивання пива на автостанції.

Чоловіка доставили до опорного пункту міліції, звідки він вийшов із численними травмами. Як йдеться в обвинувальному висновку, потерпілого били і ґвалтували міліцейським кийком. Тепер на лаві підсудних опинилися дільничний інспектор Руслан С., військовослужбовець Вадим Ч. та старший дільничний інспектор Олег З. Перших двох звинувачують у перевищенні службових повноважень, приховуванні злочину, останнього — у зловживанні службовим становищем, приховуванні злочину та замаху на отримання хабара.

Потерпілий, який переніс складну операцію, став інвалідом. Йому видалили пряму кишку, зробивши штучний отвір на передній черевній стінці. Чоловік скаржиться на порушення фізіологічних функцій, болі в животі: «Важко сидіти, стояти, ходити. Тисне, розпирає, наче там клубок». Михайло Б. заявив позов про відшкодування матеріальних збитків у розмірі 10 тисяч гривень та моральних — у 2 мільйони гривень.

Мати Руслана С. Світлана, котра виступає як захисник сина, не згідна з обвинуваченням. «Я вважаю сина невинуватим. Знаю точно, що він цього не робив. І він мені це говорив, і в екстрасенсів я була, вони всі казали, що не робив. Він був на дільниці. І цей потерпілий зламав йому руку. Щоб уникнути відповідальності, обмовив мого сина. Син каже, що був на дільниці сам, це неправда, що їх була ціла бригада.  Я вірю своєму сину, вірю, що він цього не робив, у нього самого росте дитина», — переконана жінка.

Суд відхилив клопотання підсудних про зміну запобіжного заходу і залишив усіх трьох правоохоронців під вартою. 

Розгляд справи по суті розпочнеться 30 жовтня. Однак, за інформацією правозахисників, принаймні ще двоє міліціонерів, які брали участь у затриманні чоловіка, уникнули розслідування та продовжують працювати в ОВС.

Подібне повідомлення надійшло і з Хмельниччини. Як стало відомо, прокуратура Дунаєвецького району порушила кримінальну справу стосовно двох працівників РУВС за ознаками злочинів про перевищення службових повноважень, що супроводжувалося насильством, та незаконне затримання. Міліціонери вночі доставили 18-річного студента до приміщення райвідділу, де примушували зізнатися у злочині, якого потерпілий не вчиняв. При цьому правоохоронці застосували до нього фізичне та психологічне насильство.

— Усіх міліціонерів, які причетні до злочину, потрібно суворо карати. Для усіх правоохоронців, що вчиняють такі дії, повинно стати чітким сигналом, що така поведінка недопустима та буде жорстко припинятися і надалі, — коментує ситуацію «Голосу України» виконавчий директор правозахисної організації Amnesty Іnternatіonal в Україні Тетяна Мазур. — Сьогодні потрібно створити незалежний механізм розслідування скарг громадян на дії співробітників правоохоронних органів. Однак він повинен відповідати принципам адекватності, оперативності, незалежності, цивільного контролю.

Тим часом на кожні 36 звернень громадян про катування в міліції припадає одна порушена кримінальна справа проти правоохоронців, які в ході досудового слідства застосували насильство для отримання доказів. Принаймні такі дані озвучив днями в столиці представник Генеральної прокуратури Павло Павлюк. 

Ліна КУЩ, Олександр ПЕКНИЙ.

Інші фото з цієї події  шукайте в фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.