Відповідний законопроект підготували народні депутати з різних партій
Україна — джерело унікального державного явища, яким є козацтво, сказав під час прес-конференції народний депутат від Партії регіонів Юрій Мірошниченко, повідомляє його прес-служба. Козацька республіка, за його словами, стала прикладом ефективності і життєздатності демократичного устрою ще в часи пізнього середньовіччя. Саме тому така увага до представників козацтва і з боку суспільства загалом, і з боку науковців та державних діячів. Адже козацькі традиції в Україні мають глибоке коріння.
Він зазначив, що глава держави не раз підкреслював цінність українського козацтва і відзначав важливість організованої й виваженої державної політики щодо розвитку й підтримки козацтва в нашій країні. Саме тому Президент давав відповідні доручення Кабінету Міністрів.
На думку парламентарія, сьогодні вже можна побачити результати роботи в цьому напрямі. Адже вже прийнято низку нормативних актів, які врегульовуватимуть діяльність держави щодо концепції розвитку українського козацтва.
В історії українського парламентаризму було вже декілька ініціатив, у тому числі й законопроектів, щодо впорядкування і фіксації на законодавчому рівні статусу козацтва та врегулювання його відносин з державою, зауважив Ю. Мірошниченко. Починаючи з 1991 року і до сьогоднішнього дня видано низку указів Президента, які є свідченням того, що політична воля підтримати наше козацтво є. Але в якому напрямі має рухатись ця підтримка, як організаційно має бути спрямована робота і хто має бути суб’єктом, який від імені козацтва вступив би в діалог з державою, — питання, яке залишається яблуком розбрату в середовищі козацтва.
«Наразі ще існують певні дискусії і щодо організаційного забезпечення Українського козацтва, і щодо його взаємодії з державою. Саме тому для вирішення цих питань у Верховній Раді було зареєстровано законопроект про козацтво та козацькі організації в Україні. Цей документ готували народні депутати з різних політичних сил, що свідчить про його аполітичність», — зазначив Ю. Мірошниченко.
У проекті, за його словами, визначено, що є козацтвом і козацькою організацією, статус козацтва та напрями його діяльності в історичній і культурній сферах та у сфері патріотичного виховання.
На думку народного обранця, важливий той факт, що в законопроекті окреслено основні напрями державної політики, серед яких: розробка та прийняття державних програм, спрямованих на відродження та розвиток козацтва в Україні; сприяння відродженню та розвитку історичних, патріотичних, господарських та культурних традицій українських козаків тощо.
Цитата
Народний депутат Юрій МІРОШНИЧЕНКО:
«Хочу закликати представників усіх козацьких організацій до єднання. Адже через інтереси козацтва і перспективи його розвитку, об’єднавши зусилля, все ж потрібно не критикувати одне одного, а знайти форму вироблення своєї точки зору і виходу на діалог з державою. Це і є сьогодні викликом, який орієнтований не лише на козаків. Це те, що дає нам поштовх для ухвалення ефективного закону, який надав би можливість козацтву реалізувати весь свій потенціал».