На Херсонщині бомж із Росії примудрився спалити понад 120 гектарів унікального цілинного степу, нанісши Національному біосферному заповіднику Асканія-Нова збитків щонайменше на 2,4 мільйона гривень. 

Надвечір 17 жовтня в північній частині заповідної зони знявся стовп диму, і туди відразу помчали не лише співробітники пожежної охорони наукової установи, а й підняті за тривогою підрозділи МНС з Чаплинського, Новотроїцького та Каховського районів області. Доки стіну полум’я вдалося зупинити, вона зжерла велику ділянку цілини, пересохлої через період тривалого бездощів’я (добре, хоч рідкісні тварини не постраждали). А по тому директор заповідника Віктор Гавриленко на службовій «Ниві» поїхав обстежувати степ, і самотужки затримав підпалювача.

— Бачу: дорогою від місця пожежі швидко йде чоловік, вдягнутий, вочевидь, не по сезону. Я зупиняю машину, виходжу й запитую, хто він, і що тут робить. З’ясувалося, що незнайомець — 53-річний мешканець Ульяновської області РФ, і дістається невідомо куди аж з Алушти. Бомж сказав, що не їв три дні, дуже змерз і вирішив погрітися, розпаливши за допомогою коробки сірників вогнище в сухій траві. Коли вітер розніс вогонь навсібіч, він дуже злякався й утік. Я викликав наряд міліції й передав йому затриманого, чому безпритульний, схоже, тільки зрадів. Він дуже боявся, що за скоєне йому влаштують самосуд просто на місці, і постійно мене перепитував тремтячим голосом: «А ви не будете мене бити?» — розповідає директор Національного біосферного заповідника Асканія-Нова Віктор Гавриленко.

У Чаплинському райвідділі міліції Херсонщини нашому кореспонденту підтвердили, що з підозрюваним у підпалі, який не має жодних документів, зараз працюють оперативники та слідчий. Але доводити його провину буде важко: адже свідків підпалу не було. Та й якщо це все ж таки зроблять, то незрозуміло, чим він буде компенсувати такий колосальний збиток: два з лишком мільйони гривень.