Події 26 вересня цього року в торгово-розважальному центрі «Караван» привернули увагу громадськості до питання охорони подібних місць. «Голос України» неодноразово писав на цю тему. 

Нагадаємо, охорона супермаркету затримала чоловіка за підозрою в дрібній крадіжці, провела до підсобного приміщення. Виявилося, що «затриманий» озброєний — дістав пістолет та вбив охоронців, а одного поранив. Криваві кадри з камер спостереження торговельного центру облетіли Інтернет — в усіх, хто їх побачив, склалася власна точка зору з приводу того, чи правильно діяли охоронці. Дискусія вийшла за межі обговорення самого вбивства. Які права мають охоронці магазинів? Які права мають покупці, якщо їх підозрюють у крадіжці чи інших незаконних діях? Люди почали ділитися прикладами некоректної, а подекуди незаконної, поведінки самих охоронців. Виявилося, що ці питання до останнього часу взагалі не були врегульовані вітчизняним законодавством. Втім, ще на початку поточного року Верховна Рада прийняла Закон «Про охоронну діяльність», яким зробила спробу врегулювати діяльність охоронних фірм. Цей закон, опублікований в газеті «Голос України», набув чинності вчора (18 жовтня).

Спробуємо розібратися, наскільки прийнятий закон захищатиме пересічних громадян від незаконних дій, в тому числі — і зі сторони самих охоронців.

Не всі, хто у формі, — охоронці

По суті, Закон «Про охоронну діяльність» чітко відмежовує поняття «персонал охорони». Охоронцем може вважатися лише працівник ліцензованої охоронної фірми. Працівники, яких наймає на роботу сам магазин та платить за спостереження за покупцями, вважатися охоронцями не можуть. Вони не мають жодних спеціальних прав, їх можна назвати «сторожами», чия функція — лише спостерігати та відлякувати крадіїв самою своєю присутністю. У разі крадіжки, вони мають такі самі права, як будь-який громадянин, а саме: звернути увагу оточуючих та викликати міліцію. Жодного огляду речей здійснювати вони не можуть. Проводити людину до підсобного приміщення і утримувати її там — також буде грубим порушенням. Як будь-який небайдужий громадянин, працівник магазину може перешкодити зловмиснику втекти з місця злочину. Однак у такому випадку йому потрібно пам’ятати, що потім його дії можуть бути трактовані як незаконні або такі, що завдали іншій особі моральної шкоди. Магазин також може отримати судовий позов. Як відомо, охоронці ТРЦ «Караван» не були працівниками охоронної фірми, вони були звичайними працівниками магазину, тож не повинні були встановлювати обставини крадіжки, а одразу викликати міліцію.

Професійний підхід

Після набуття чинності Законом «Про охоронну діяльність» у країні з’являться й «справжні» охоронці — це працівники ліцензованих охоронних фірм, яких набиратимуть на роботу за певними критеріями та які проходитимуть спеціальну підготовку. Такі охоронці перебуватимуть у магазині на підставі договору між магазином та охоронною фірмою. «Професійні» охоронці відтепер матимуть певні спеціальні права. Так, підозріла особа може бути ними затримана. При цьому, в законі міститься таке застереження: «Затримання особи персоналом охорони не є адміністративним затриманням. Затримана особа негайно передається органу внутрішніх справ за місцем вчинення правопорушення». Саме формулювання вказує на те, що 

між затриманням особи і передачею її міліції, зі сторони охоронців не повинні здійснюватися жодні інші дії — огляд речей, запрошення пройти до іншого приміщення. 

Якщо у охоронця є підозра стосовно покупця — він має право її озвучити, викликати міліцію та, не відходячи з місця, очікувати на її приїзд. Якщо ж «підозрілий» застосовує силу, тоді й охоронець має право захищати себе та оточуючих «симетричними» діями. Відтепер, працівники охоронних структур зможуть користуватися травматичною зброєю, наручниками, кийками, газовими балончиками. Втім, лише у крайніх випадках, а саме: якщо зловмисник використовує зброю, предмети, що становлять загрозу життю та здоров’ю, у випадку раптового нападу або з використанням механічних транспортних засобів (автомобілів, мотоциклів, скутерів, інших транспортних засобів, що приводяться в рух за допомогою двигуна). Перелік спецзасобів, які може використовувати та чи інша охоронна фірма,  залежатиме від об’єкту, який охороняється, та  визначатиметься під час видачі ліцензії. 

І насамкінець порада відвідувачам магазинів, яких несправедливо підозрюють у магазинній крадіжці чи іншій незаконній діяльності — залишайтеся у торговому залі під наглядом камер, чекайте міліцію та, при можливості, потурбуйтеся про свідків, які можуть підтвердити ваші слова.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Довідка

Відповідно до частини 6 статті 16 Закону «Про охоронну діяльність» охоронцям забороняється застосовувати заходи фізичного впливу та спеціальні засоби проти: жінок з явними ознаками вагітності;  осіб похилого віку  (старші за 60 років);  осіб з явними ознаками інвалідності; малолітніх осіб (до 14 років); осіб, що мають недоторканність (крім випадків, якщо вони скоїли напад, що становить загрозу оточуючим).