Пріоритетним завданням на шляху системної модернізації країни є впровадження програми економічних реформ. Про це заявив Президент України Віктор Янукович, виступаючи на Міжнародному інвестиційному саміті в Донецьку. «Серед основних напрямків програми — поліпшення ділового й інвестиційного клімату. Лише потужна модернізація внутрішнього інвестиційного ресурсу і широке залучення іноземного капіталу зможуть забезпечити модернізаційні перетворення. Ми добре розуміємо, що інвестиції, особливо в умовах гострого дефіциту, ідуть туди, де висока віддача внутрішнього ринку, купівельна спроможність. Українська економіка повністю відповідає цим вимогам», — зазначив глава держави.

Стійке економічне зростання створює умови для розширення внутрішнього попиту, а значить — для більшої віддачі від інвестицій. При цьому обсяг залученого капіталу стає оцінкою, яку інвестори ставлять бізнес-клімату країни і стабільності політичної ситуації в ній, переконаний Президент. Він нагадав, що з минулого року здійснюється інвестиційна реформа, пріоритетними напрямами якої є зменшення втручання держави до діяльності бізнесу, спрощення і вдосконалення процедур регулювання тощо.

«Інвестиції до реального сектору економіки, безумовно, повинні відігравати провідну роль у розвитку України, — наголосив В. Янукович. — Тут потребує широкого практичного застосування механізм державно-приватного партнерства. Для досягнення цієї мети варто суттєво підвищити рівень забезпечення інтересів приватних інвесторів і держави в реалізації проектів, розробити механізм справедливої компенсації у разі дострокового припинення договору з ініціативи держави».

Серед перспективних сфер для інвестування в Україні глава держави назвав аграрне виробництво, туризм і відпочинок, транспортну інфраструктуру. «Нова регіональна політика, яка визначає пріоритет соціально-економічного розвитку регіонів, розширення їхніх повноважень, збільшення ресурсного потенціалу і міжрегіональної кооперації, відкриває нові можливості для інвесторів. Влада на місцях має чітку картину економічного стану територій, їх інституційного потенціалу, проблем і потреб, бачення стратегічних пріоритетів розвитку. Тому ми маємо намір і далі розширювати повноваження регіонів у вирішенні насущних економічних питань», — пообіцяв Президент.

Глава держави оглянув виставку інвестиційних проектів, приурочену до саміту, та взяв участь в урочистій церемонії закладення фундаменту повітророзподільної установки на ПАТ «Єнакіївський металургійний завод». Названий проект є однією з найбільших іноземних інвестицій до України: французька компанія Aіr Lіquіde займеться проектуванням, будівництвом та управлінням установкою. Фінансування в розмірі 100 мільйонів євро здійснюватиметься за підтримки Європейського банку реконструкції і розвитку. Виробнича потужність агрегату становитиме 1700 тонн кисню, азоту та аргону на день. Введення установки до експлуатації заплановане на 2014 рік.

Крім того, Президент України побував у навчально-виховному комплексі «Спеціалізована школа ІІ ступеня — ліцей інформаційних технологій» у Єнакієвому, реконструйованому в рамках реалізації національного проекту «Школа майбутнього» і міському Палаці спорту «Шахтар».