Народний депутат Микола Шершун (Народна партія) звернувся до глави уряду з проханням прискорити підготовку загальнодержавної програми подолання наслідків аварії на ЧАЕС. Парламентарій акцентував увагу на тому, що минуло 26 років після страшної аварії, а держава ще й досі не змогла подолати її наслідки. «Жодна моя зустріч із людьми, які проживають на радіоактивно забруднених територіях, не минає без питання соціального захисту чорнобильців. Людей турбує, що їх можуть позбавити навіть тих мізерних пільг, які вони сьогодні мають. Я переконаний, про це навіть не може бути й мови, оскільки радіація залишається в організмі людей. Навпаки, ми повинні зробити реальною грошову допомогу громадянам», — наголосив М. Шершун.
Народний обранець із сумом констатував, що з року в рік ліквідаторів аварії на ЧАЕС стає дедалі менше та збільшується кількість інвалідів-чорнобильців і онкохворих, які потребують постійного дорогого лікування. «У бюджеті на цей рік на медикаментозне забезпечення постраждалих передбачено по 44 гривні, це мізерна сума навіть для разового відвідування лікаря. А по допомогу до лікаря цій категорії людей доводиться звертатися регулярно. Ціни на ліки постійно зростають. Гроші, які виділяються з бюджету на медикаменти, просто не встигають наздогнати рахунки з аптек», — зауважив він.
Крім того, М. Шершун звернув увагу на те, що діти, які живуть на забруднених територіях чи народилися від постраждалих унаслідок аварії батьків, після повноліття втрачають право на отримання статусу потерпілого. «Переконаний, що це несправедливо, бо ці діти вже зазнали впливу радіації і потребують постійного контролю за станом здоров’я», — підкреслив парламентарій. 
Він також повідомив, що протягом двох років держава фактично не виділяла кошти на програму забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в той час як у черзі на житло стоїть 38 тисяч постраждалих сімей.
«Ці люди й так зазнали лиха, тому обов’язок держави — допомогти їм», — наголосив парламентарій.
ДОСЛІВНО 
Микола Шершун:
«Я вніс на розгляд Верховної Ради законопроект про зміни до Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і пропоную встановити п’яту категорію постраждалих для тих, хто в дитячому віці мав статус постраждалого від аварії, а після досягнення повноліття не набув статусу потерпілого. Відповідно п’ята категорія теж матиме право на державні пільги і соціальний захист».